Η περαιτέρω αξιοποίηση της συνεργασίας κυβέρνησης – ΟΟΣΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε πολύ θερμό κλίμα».
Ο κ. Σταθάκης πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με την επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου σχετικά με τις ελληνικές θέσεις στις Συμφωνίες Εμπορίου που διαπραγματεύεται η Επιτροπή. Επιπλέον, αντάλλαξε απόψεις με Ευρωπαίους ομολόγους του πάνω σε ζητήματα ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά την υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, στο επίκεντρο βρέθηκε η «ενίσχυση της παραγωγικότητας για τη συμπεριληπτική ανάπτυξη», ενώ την Πέμπτη αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία ένταξης στον ΟΟΣΑ της Λετονίας, που θα αποτελέσει το 35ο μέλος του Οργανισμού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί των κρατών - μελών του Οργανισμού αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην πτωτική τάση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας, τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και τον κοινωνικό αντίκτυπό τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πολιτικές - κίνητρα που ενθαρρύνουν τον πειραματισμό με τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, στηρίζοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη «νέα τεχνολογική επανάσταση», την επιχειρηματικότητα που συνδέεται με αυτή και τις ευεργετικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.
Τέλος, τόνισε ότι η διασύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών με τις μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις μπορεί να προωθήσει την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ στάθηκε σε επιτυχίες που έχουν σημειώσει οι Έλληνες εξαγωγείς στα προϊόντα λογισμικού.