Διάλογο μακράς πνοής για το ασφαλιστικό

Προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 16:44

ΤΗΝ ανάγκη ευρύτερου διαλόγου για το ασφαλιστικό, επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης ο διάλογος θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, που θα ξεπερνά την παρούσα κυβερνητική θητεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για να δείξει το μέγεθος το προβλήματος, το έλλειμμα στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, από 4,1% του ΑΕΠ το 2005, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 8,3% το 2030 και στο 13,8% το 2050.

Όπως επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί, από αναδιανεμητικό που είναι σήμερα, σε κεφαλαιοποιητικό. Τόνισε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε συγκεκριμένα το γεγονός ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας εργαζόμενος αμείβεται με ένα κανονικό μισθό για τα 35 χρόνια του εργασιακού του βίου, ενώ και για άλλα είκοσι χρόνια, αφότου συνταξιοδοτηθεί, πληρώνεται με βάση το 80% του μισθού που έπαιρνε ως εργαζόμενος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Εμπορική Τράπεζα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το αναλογιστικό της έλλειμμα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της σε 1,2 δισ. ευρώ και τόνισε ότι οδηγείται σε χρεοκοπία αν δεν λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Γενικότερα ο κ. υπουργός επανέλαβε ότι ισχύουν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, διευκρινίζοντας ότι «άλλο είναι να ανοίξει ο διάλογος και άλλο να αλλάξει το καθεστώς».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου, τα προβλήματα που δημιουργούνται στους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες από την απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επίλυσή τους.

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε δυσμενή εξέλιξη την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η οποία ασκεί πιέσεις στον πληθωρισμό. Σε ό,τι αφορά τις σκέψεις για εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση και ότι ο ίδιος είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί ο πλέον κατάλληλος τρόπος για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα