Market Beat: Πλησιάζει η ώρα της ΕΚΤ και της εκταμίευσης της δόσης

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 10:22
UPD:10:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η πρωτομηνιά είναι συνήθως μέρα που ακολουθεί το σχετικά μοχλευμένο κλείσιμο του τέλους του προηγούμενου μήνα, το οποίο συνήθως είναι ανοδικό, για λόγους ωραιοποίησης της εικόνας των αποδόσεων των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Για φέτος ο Ιούνιος ξεκινά με τις αποφάσεις επί της πολιτικής της ΕΚΤ αύριο, και περιλαμβάνει ως κεντρικά γεγονότα τη σύνοδο της FOMC στις 14-15 Ιουνίου, όπου θα φανεί αν ανεβάσει τα βασικά της επιτόκια, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες από μία αύξηση των επιτοκίων της για το τρέχον έτος και το δημοψήφισμα για το Brexit, στο τελευταίο δεκαήμερο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αλλά για τους επενδυτές της αγοράς της Αθήνας, πιο πολύ θα μετρήσουν οι απαντήσεις του Ντράγκι μετά την παρουσίαση της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ στις ερωτήσεις γύρω από την ελληνική περίπτωση. Επίσης σημαντικό είναι το πότε θα εκταμιευθεί η δόση μετά την πρώτη αξιολόγηση και αν ως τότε δεν προκύψει κάποια άλλη εκτροπή στη σχέση της χώρας με τους πιστωτές ή τους εταίρους της.

Η στήλη είχε εντοπίσει τα επίπεδα στα οποία οι επαγγελματίες των παραγώγων είχαν, από το απόγευμα της Παρασκευής, προσδιορίσει τη στήριξη για τον δείκτη των blue chip και τα ανέφερε το πρωί της Δευτέρας. Η αγορά εκείνη τη μέρα, με τζίρο που δεν «έπειθε» για το γνήσιον της τάσης που επικράτησε, αναγνώρισε συνολικά ως στήριξη τη ζώνη γύρω από τις 175 μονάδες. Η θέση μας ήταν ότι αν είναι ισχυρός τοπικός πυθμένας και λειτουργήσει ανάλογα το επενδυτικό κοινό, τότε το μήνυμα που θα στείλει  το ταμπλό είναι, ότι ξεκινά μια δυναμική για να περάσει ο 25άρης πάνω από τις 180 μονάδες. Χθες λοιπόν, διαπιστώνοντας τη δυναμική που επικράτησε με το καλημέρα, θεωρήσαμε πολύ πιθανή την υπέρβαση από τους βασικούς δείκτες των πρόσφατων επιπέδων αντίστασης.

Τελικά το τελευταίο ημίωρο χθες ήταν πολύ καθοριστικό και παράλληλα παραπλανητικό.  Θεωρούμε πως η αγορά θα βρει το βηματισμό της μετά τα όσα θα συμβούν από αύριο και μετά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 1% αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων σχεδόν επτά ετών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 0,7%. Παράλληλα, το εισόδημα των καταναλωτών ενισχύθηκε κατά 0,4% στο α' τετράμηνο του 2016, ενώ ο ρυθμός εξοικονόμησης υποχώρησε κατά 5,4%.

Τέλος, κοντά στην εξαγορά της Celator Pharmaceuticals βρίσκεται η Jazz Pharmaceuticals, με το τίμημα της συμφωνίας να ορίζεται στα 1,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Jazz θα καταβάλλει 30,25 δολάρια ανά μετοχή της Celator, η τιμή της οποίας βρίσκεται σήμερα στα 17,53 δολάρια.

Σημειώνεται ότι προ τριών μηνών, η Celator ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε κλινικές δοκιμές σε φάρμακο εναντίον της λευχαιμίας, με θετικά αποτελέσματα. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στο γ' τρίμηνο του 2016.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπιες απώλειες εμφάνισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα αποτελέσματα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, ο  βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,60% στις 6.233 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,78% στις 10.253 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση κατά 0,63% στις 4.501 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,80% στις 347,35 μονάδες. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Statoil διολίσθησε κατά 1,77% μετά την υποβάθμιση της τιμής - στόχου από την RBC Capital, ενώ κατά 1,1% υποχώρησε και η Peugeot Citroen, εν μέσω των συζητήσεων για το μέλλον του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.

Tην ίδια ώρα, την πώληση του 49,99% της θυγατρικής της, Servair, στην κινεζική HNA Group, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η Air France - KLM. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας, η αξία του 100% της Servair αναμένεται να τιμολογηθεί στα 475 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πτώση της τάξης του 20% σημείωσαν στο α' τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Volkswagen, καθώς διαμορφώθηκαν στα 2,31 δισ. ευρώ έναντι 2,89 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της κερδοφορίας κατά 15% στα 2,45 δισ. ευρώ. Τα έσοδα παράλληλα, σημείωσαν πτώση κατά 3,4% στα 50,96 δισ. ευρώ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση της τάξης του 0,9% εμφάνισαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στη  Γερμανία, σημειώνοντας τον δεύτερο διαδοχικό πτωτικό μήνα. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο της τάξης του 1,3%.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3%. Στο σύνολο του α’ τετράμηνου, σημείωσαν αύξηση κατά 1,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015.

Στην  Ιταλία,  με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους αναπτύχθηκε η εγχώρια οικονομία, στο α’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1% έναντι του α’ τριμήνου του 2015.

Η ανάπτυξη της οικονομίας «στηρίχθηκε» στην αύξηση κατά 0,3% των καταναλωτικών δαπανών και κατά 0,8% των ιδιωτικών επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, σε αρνητικό έδαφος διατηρήθηκε τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στο -0,1% έναντι -0,2% τον Απρίλιο. Στα επιμέρους στοιχεία, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθε στο 1% (0,9% τον Απρίλιο), ενώ στον κλάδο της ενέργειας στο -8,1% (-8,7% τον Απρίλιο).

Στη Γερμανία, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η ανεργία, καθώς τον Μάιο, διαμορφώθηκε στο 6,1%. Ο αριθμός των ανέργων σημείωσε πτώση κατά 11.000 άτομα και ανήλθε σε 2,695 εκατ. άτομα - ο μικρότερος αριθμός από την επανένωση της χώρας. Οι αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν πτώση του αριθμού των ανέργων κατά 5.000 άτομα.

Όσον αφορά τη  Γαλλία,  αύξηση σημείωσαν τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο στον κλάδο των καυσίμων και των τροφίμων. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% έναντι του Απριλίου του 2016, ενώ αντίθετα, σημείωσαν πτώση κατά 0,1% έναντι του Μαΐου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο και μείωση κατά 0,1% σε ετήσιο επίπεδο. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών τέλος, παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ανώτερους  των δυο προηγούμενων συνόδων. Γιατί μπορεί ο τζίρος να εκτινάχθηκε τελικά, αλλά από συναλλαγές που έγιναν στις δημοπρασίες. Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν ανοδικά, ενώ οι δείκτες στην Ευρώπη κινήθηκαν πλάγια και καθοδικά με μικρές ωστόσο απώλειες. Οι αγορές στις ΗΠΑ μετά από αργία έδειχναν προς άνοδο με το δολάριο να είναι λίγο χαμηλότερα από την κορυφή που οδηγήθηκε από τις δηλώσεις της Προέδρου της Fed την Παρασκευή και μετά από την διόρθωση προς το καλύτερο για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών οδήγησε σε κλείσιμο του ΧΑ με άνοδο του ΓΔ και του 25άρη. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν μικτά την προσπάθεια για διατήρηση ανοδικής τάσης στην αγορά και εμφάνισης μεγάλης αντίδρασης από τα χαμηλά της Δευτέρας. Η πτωτική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές πώλησης κύρια στα τραπεζικά blue chip, που επικράτησαν μετά τις 16:30.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο πολύ μεγαλύτερο του τζίρου της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε θετικό πεδίο.  Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τον 25άρη και για τον ΓΔ. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε για τον ΓΔ και τον 25άρη ταυτόχρονα στις 10:31 και ήταν οι 643,06 από 626,81 μονάδες και οι 179,49 από 173,741 μονάδες αντίστοιχα.  Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε  στις 13:26 και ήταν οι 183,63 από 179,20 μονάδες τη Δευτέρα. Ο ΓΔ στην τιμή του οποίου οι τράπεζες δεν έχουν τόσο μεγάλο συντελεστή βαρύτητας  εμφάνισε μέγιστο στις 14:15  και ήταν οι 656,15 από 642,70 μονάδες. Ήταν η υψηλότερη τιμή για τον 2016. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε χωρίς διαφορετικό χρονισμό. 

Οι δείκτες κινήθηκαν σταθερά ανοδικά και ο 25άρης εξάτμισε στο τελευταίο ημίωρο δραματικά τα ημερήσια κέρδη του, ενώ ο ΓΔ στα τελευταία λεπτά πέρασε αρκετά κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, και ήταν πολύ κάτω από την τιμή τους στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσής τους.  Από το πρωί ειδοποιήσαμε: «Σήμερα θα παρουσιαστούν αρκετές αναταράξεις, λόγω των αναδιαρθρώσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων που υποχρεώνουν οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI, αλλά και οι αλλαγές σταθμίσεων που ισχύουν για αρκετές μετοχές, εκτός από τίτλο της ΔΕΗ. Αυτός εξέρχεται του MSCI Standard Greece. Στο δείκτη MSCI Small Cap προστέθηκαν οι μετοχές των ΑΤΤ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ και οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Σημειώνεται πως στον MSCI Standard Greece θα περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, OTE, OΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, και ΦΦΓΚΡΠ. Καλό είναι να τα υπενθυμίζουμε αυτά την τελευταία μέρα ενός πραγματικά ανοδικού μήνα».

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (8 από 12) έναντι των ανοδικών (17 από 9) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 10 είχαν πτώση και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 205,144 από 46,114 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 102,29 από 27,19 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 49,86% από 59% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,10%, ο CAC είχε μεταβολή -0,15%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,03%. Οι αγορές στις ΗΠΑ μετά από την αργία εμφάνισαν έναρξη επίπεδη που κατόπιν εξελίχθηκε σε πλάγια κίνηση που έδωσε στον Dow οριακή μεταβολή -0,02% και στον S&P500 άνοδο +0,04%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,93% και έφθασε στις 646,97 από 641,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 179,56 από 178,58 με μεταβολή +0,55%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα κάτω κατά 3,2 μονάδες στον ΓΔ και 1,9 της μονάδας τον 25άρη και έκλεισαν πιο κάτω από το μέσο του εύρους της διακύμανσης.  Για τον Μάη  ο ΓΔ ενισχύθηκε 10,85% ο 25άρης +11,20% και ο   FTSEM κατά 20,22%.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +6,41% από +9,86%, Ταξίδια Αναψυχή +3,96% από +2,23%, Τηλεπικοινωνιών +3,52% από -0,68%, Κατασκευές Υλικά +3,06% από -0,74%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,90% από -0,70%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,71% από +1,50%, Εμπορίου +2,32% από -1,66%, Πρώτων Υλών +2,16% από -1,42%, Κοινής Ωφέλειας +1,63% από -2,28%, ο FTSEM +1,48% από -0,21%, Ακίνητης Περιουσίας +1,34% από +2,05%, ο ΓΔ +0,93% από +0,66%, ο 25άρης +0,55% από +1,04%,και Πετρελαίου Αερίου +0,26% από +1,08%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Τραπεζών -1,77% από +1,78%,  Χημικών -0,68% από +2,08%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,49% από -0,34%, Τροφίμων Ποτών -0,06% από -0,17% και Τεχνολογίας -0,01% από +1,59%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 205,144 από 46,881 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 17,664 από 3,213 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 184,061 από 40,804 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,931 από 0,934 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,415 από 45,880 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 242,222 από 57,242 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 73 από 53 των καθοδικών σε 40 από 58 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε πάλι σε 22.

Τεχνική ανάλυση

Εκτός από τη στατιστική και τις «επιταγές» της, την Τρίτη είχαμε τέλος μήνα και μάλιστα του τρίτου στη σειρά ανοδικού και αλλαγές θεσμικών χαρτοφυλακίων, λόγω αναθεώρησης της σύνθεσης δεικτών MSCI. Το πιθανότερο ήταν να υπάρξουν ξαφνικές αλλαγές στην τάση ορισμένων blue chip και για αυτό τα μεγάλα ενδοσυνεδριακά κέρδη πιθανώς να σχηματίστηκαν, για να λειτουργήσουν ως μαξιλάρια απορρόφησης ισχυρών πιέσεων.

Αλλά δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε τα νεότερα υψηλά έτους που εμφάνισε ο ΓΔ και μπράβο του. Ούτε όμως και το δυναμικό ξεφόρτωμα στη διάρκεια των δημοπρασιών. Αν προέκυψε αυτό από την αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων, ας το πάρει το ποτάμι. Διαφορετικά, θα αποκαλυφθεί σήμερα, αν το γέννησαν άρθρα στο διεθνή τύπο για φρέσκα σύννεφα στη σχέση της χώρας με το ΔΝΤ και τους πιστωτές. Ίσως πάλι να ανησύχησε η διαπίστωση της δυστροπίας των Ελλήνων αρμοδίων να τελειώσουν με όλα τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση. Το θέμα είναι πως το φινάλε ήταν η χειρότερη δυνατή κληρονομιά για την έναρξη σήμερα.

Ο Μάιος ήταν ο μήνας που ενίσχυσε τον ΓΔ κατά 10,85% ο 25άρης κατά 11,20% και ο FTSEM +20,22%. Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων ο Μάης έδωσε διπλάσια, έναντι του μέσου όρου, και πάνω κέρδη κατά αλφαβητική σειρά στις εξής μετοχές του 25άρη: ΑΛΦΑ +27,75%, ΒΙΟ +32,46%, ΕΥΔΑΠ +26,88%, ΕΥΡΩΒ +33,78%, ΛΑΜΔΑ +25,99%, ΜΥΤΙΛ +21,43%. Ακολουθούν οι μετοχές με επίδοση πάνω από τον ΓΔ αλλά κάτω από +20% και είναι αλφαβητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +17,54%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +19,69%, ΜΕΤΚ +18,26%, και ΟΛΠ +15,35%. Μεταβολή όσο οι βασικοί δείκτες είχαν ΕΛΠΕ ΕΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ενώ από +0,9% ως +10% ενισχύθηκαν υπο-αποδίδοντας ωστόσο έναντι του ΓΔ και ήταν οι ΔΕΗ +7,51%, ΕΕΕ +0,92%, ΕΧΑΕ +5,42%, ΜΟΗ +9,24%, ΜΠΕΛΑ +7,24%, ΟΤΕ +7,56%, ΠΕΙΡ +4,25%, ΤΕΝΕΡΓ +3,25%, ΤΙΤΚ +5,53% και ΦΦΓΚΡΠ +7,83%. Σε αυτές κρύβονται οι μετοχές που θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσα πορεία αν συνεχιστεί ομαλά η ανάπτυξη στην οικονομική δραστηριότητα. 

Πτώση είχαν οι ΑΡΑΙΓ και ΓΡΙΒ της τάξης του -2,2%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup κινείται ακόμη το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η συνθετότητά τους απαίτησε πολυήμερο «χώνεμα». Έτσι, ενώ στο ζήτημα του χρέους είναι σαφής η χρονική μετάθεση των όποιων αποφάσεων για την αναδιάρθρωσή του, με ενδεχόμενο αυτές να μη λάβουν χώρα πριν το 2018, τα της εκταμίευσης των δόσεων δείχνουν να διευκρινίζονται. Προσδοκάται δηλαδή να εκπληρώσει η Κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα εντός των επομένων ημερών (έγκριση σύμβασης για το Ελληνικό από την Βουλή, ρυθμίσεις ειδικών NPLs κ.ο.κ.) ώστε να καταβληθεί η δόση των 7,5 δισ ευρώ εντός του Ιουνίου.

Το «χώνεμα» αυτών των εξελίξεων οδήγησε σε μια φάση συσσώρευσης τις προηγούμενες ημέρες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που οδηγεί στην εκτροφή σειράς προσδοκιών στο επόμενο διάστημα.

Η πρώτη αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ της Πέμπτης, που αφορά τη δυνατότητα να αποδέχεται και πάλι τα Ελληνικά ομόλογα. Θα πρόκειται για απόφαση με πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για τη ρευστότητα του Τραπεζικού Συστήματος.

Η δεύτερη αφορά τα ζητήματα των Αποκρατικοποιήσεων, καθώς δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που περιλαμβάνει 19 περιπτώσεις που πρέπει να δρομολογηθούν. Θετική έκπληξη αποτελεί η περίπτωση του Ελληνικού, που είναι βάσιμη η προοπτική έναρξης εργασιών από το σχήμα της Lamda αν υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στα των αδειοδοτήσεων.

Τρίτον, η προοπτική αναβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας, με πρώτη αναμενόμενη εκείνη από την Moody's στις 24 Ιουνίου, μία ημέρα μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα για το γνωστό "Brexit".

Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για μια πλαγιοανοδική κίνηση, που στο βαθμό που υποβοηθηθεί από υψηλότερες ημερήσιες συναλλαγές θα οδηγήσει σε γρηγορότερη υπέρβαση των αντιστάσεων που φυσιολογικά υπάρχουν κατά την αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη.

Είναι πάντως αυτονόητο ότι το «ενάρετο» σενάριο δρομολόγησης της πορείας των εξελίξεων, άρα και της χρηματιστηριακής πορείας, μπορεί να ανατραπεί αφού οι ασύμμετρες απειλές είναι πάντα ενδεχόμενο να λάβουν χώρα, ιδιαίτερα στη Χώρα μας όπου το «Κυβερνητικό απρόβλεπτο» έχει πάντα την πιθανότητά του να συμβεί.

Στις Διεθνείς Αγορές, τα βλέμματα όλων κοιτούν προς την Πρόεδρο της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν, καθώς η Κινεζική απειλή μοιάζει να έχει απομακρυνθεί. Έτσι, τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας αυτής της Παρασκευής θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις για αναπροσαρμογές των παρεμβατικών επιτοκίων, με τις προσδοκίες να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι επιδόσεις (νέες θέσεις απασχόλησης, ποσοστό ανεργίας για τον Μάιο) δεν δικαιολογούν την άνοδό τους.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν ένα αδύναμο βηματισμό σήμερα Τετάρτη καθώς η ολίσθηση των τιμών του αργού πετρελαίου ανέστειλαν τη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ η πρόσφατη ανοδική δυναμική που χαρακτήριζε το δολάριο έναντι του ευρώ και του γιέν ανατράπηκε μετά από ένα μπουκέτο από οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ που έδωσε μικτά μηνύματα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε -1,62%, αφού το γιεν ισχυροποιήθηκε.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα ότι θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων για 2,5 χρόνια για να αποφευχθεί ένα επιπλέον σοκ στην οικονομία, αλλά η κίνηση είναι ευρέως αναμενόμενη και προσθέτει αμφιβολίες για τις πολιτικές που στοχεύουν στη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, ως μέρος της δέσμευσης του  για την κοπή τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας του.

Άλλες πτωτικές αγορές μετοχών είναι της Αυστραλίας -0,97% της Νέας Ζηλανδίας -0,24% και της Κορέας -0,03%.

Η αγορά μετοχών στη Σαγκάη κινήθηκε μέσα και έξω από το αρνητικό πεδίο, και ήταν η τελευταία ψηλότερα +0,17%, μετά την μεγάλη άνοδο την προηγούμενη ημέρα που στηρίχθηκε στις προσδοκίες ότι ο οίκος MSCI θα μπορούσε να προσθέσει μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας στους δείκτες αναφοράς για τις αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά.

Υπήρξε μικρή αντίδραση της αγοράς στις επίσημες και τις ιδιωτικές έρευνες για την δραστηριότητα στο βιομηχανικό τομέα της Κίνας, η οποία ήταν περίπου σύμφωνη με τις προσδοκίες, υπογραμμίζοντας τις αμφιβολίες για το αν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιταχύνεται.

Ο δείκτης της Markit Manufacturing (PMI) έδειξε ότι η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας συρρικνώθηκε για 15ο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο. Η επίσημη εκδοχή από τα δεδομένα του Μαΐου ζωγράφισε μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη εικόνα για τον PMI που ήταν αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα στο 50,1.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αντέδρασε από μια προηγούμενη βουτιά και σύρθηκε ψηλότερα 0,1%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng αν και αυξήθηκε 0,1% τελικά έκλεισε με πτώση -0,11%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας ήταν επίπεδος.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σύρονται πίσω από τα υψηλά οκτώ μηνών που χτύπησαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω προσδοκιών ότι η παγκόσμια υπερ-προσφορά ήταν χαλάρωση και έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας από ρευστοποιήσεις. Τελευταία η τιμή του αργού ΗΠΑ ήταν κάτω κατά 0,2% στα 49,02 δολάρια το βαρέλι και το Brent υποχώρησε 0,3% στα 49,75. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιδεινώθηκε μετά τη δήλωση του Suhail bin Mohammed al-Mazroui, που είναι ο υπουργός Πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ότι ήταν ικανοποιημένος με την αγορά πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι οι τιμές είχαν οδηγηθεί υψηλότερα.

Στα νομίσματα, το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 110,650 γιεν, μακριά  από ένα υψηλό στα 111,455 τη Δευτέρα, μετά τα σχόλια της Janet Yellen προέδρου της Federal για μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το ευρώ ήταν στα 1,1134 δολάρια, δημιουργώντας επιπλέον απόσταση από το χαμηλό 2-1 / 2 μηνών των 1,1097 που άγγιξε τη Δευτέρα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κατατέθηκε στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος. Την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στις 16.00, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης θα τον παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στο υπουργείο Οικονομίας. 

Μείωση της τάξης του 15% στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια των συνεπών καταναλωτών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τα νέα, μειωμένα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2016. Ωφελημένοι από τις μειώσεις θα είναι μόνο οι συνεπείς πελάτες, δηλαδή όσο καταναλωτές εξοφλούν εγκαίρως τον τρέχοντα λογαριασμό και όσοι αντεπεξέρχονται στον διακανονισμό οφειλών που έχουν συνάψει.

Με ένδικα μέσα προειδοποιούν οι μικρομεσαίοι έμποροι αν δεν βρεθεί άμεση λύση, που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της αγοράς, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. «Οι μικρομεσαίοι έμποροι, μετά τους οδικούς και σιδηροδρομικούς αποκλεισμούς, είναι βέβαιο ότι δεν αντέχουν και θαλάσσιους αποκλεισμούς» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδης.

Την αισιοδοξία του για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο του IFC (Ιnternational Finance Corporation), Δημήτρη Τσιτσιράγκο. «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τη συμφωνία για το χρέος, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος. Ο υπουργός ευχαρίστησε παράλληλα, το IFC για την παρουσία του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον ρόλο του ως εγγυητής  μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων και επενδύσεων στη χώρα.

διακοπή λειτουργίας του Athens Ledra Hotel από σήμερα 31 Μαΐου 2016 λόγω οικονομικών δυσχερειών, ανακοίνωσε η ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. «Θα υπάρξουν νεώτερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην κερδοφορία επέστρεψε το α’ τρίμηνο 2016 η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της βελτίωσης του προ προβλέψεων αποτελέσματος. Η τράπεζα κατέγραψε προ φόρων κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών στο αντίστοιχο διάστημα του 2015. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 298,9 εκατ. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,8%.

Κέρδη 50 εκατομμυρίων ευρώ, μετά τη φορολογία, ανακοίνωσε για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2016 η τράπεζα Κύπρου. Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας υποχώρησε κατά 1 δισ. από την αρχή του έτους, στα 2,8 δισ. ευρώ. Εξάλλου, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 9% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ο διαγωνισμός «Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START UP», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece» με την υποστήριξη της MetLife. Η MetLife μέσω του MetLife Foundation και στο  πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μέσα από το Πρόγραμμα «LifeChanger, συνεχίζει να στηρίζει το έργο του ΣΕΝ  σε συνεργασία με τον οργανισμό εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide. Τα στελέχη της MetLife είχαν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιδεών ενώ συμμετείχαν και στην κριτική επιτροπή προσφέροντας την εμπειρία τους στους νέους φιλόδοξους φοιτητές.

Η Forthnet, στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί, δώρισε στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μία υπερσύγχρονη θερμοκοιτίδα μεταφοράς νεογνών και έναν ειδικευμένο διασώστη. Η Fοrthnet, διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η στήριξη αυτή τη φορά, πραγματοποιήθηκε μέσω της κινητοποίησης των ίδιων των συνδρομητών της εταιρείας. Έτσι, με αφετηρία την 11η Νοεμβρίου 2015, με κάθε ενεργοποίηση Fοrthnet ή Nova e-bill από τους συνδρομητές της, η Fοrthnet προσέφερε 1 ευρώ στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κατά 1% αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων σχεδόν επτά ετών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 0,7%. Παράλληλα, το εισόδημα των καταναλωτών ενισχύθηκε κατά 0,4% στο α’ τετράμηνο του 2016, ενώ ο ρυθμός εξοικονόμησης υποχώρησε κατά 5,4%.

Κοντά στην εξαγορά της Celator Pharmaceuticals βρίσκεται η Jazz Pharmaceuticals, με το τίμημα της συμφωνίας να ορίζεται στα 1,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Jazz θα καταβάλλει 30,25 δολάρια ανά μετοχή της Celator, η τιμή της οποίας βρίσκεται σήμερα στα 17,53 δολάρια. Σημειώνεται ότι προ τριών μηνών, η Celator ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε κλινικές δοκιμές σε φάρμακο εναντίον της λευχαιμίας, με θετικά αποτελέσματα.

Με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους αναπτύχθηκε η ιταλική οικονομία, στο α’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1% έναντι του α’ τριμήνου του 2015. Η ανάπτυξη της οικονομίας «στηρίχθηκε» στην αύξηση κατά 0,3% των καταναλωτικών δαπανών και κατά 0,8% των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σταθεροποίηση των επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις (Venture Capital) αναμένεται το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (EY), υπό τον τίτλο «Επιστροφή στην πραγματικότητα: Διεθνείς τάσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις 2015». Η εξέλιξη αυτή, εξηγείται σχετικώς, ακολουθεί μια χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων, κατά την οποία ολοκληρώθηκαν 8.381 συμφωνίες, συνολικής αξίας 148 δισ. δολαρίων - το υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Σε αρνητικό έδαφος διατηρήθηκε τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στο -0,1% έναντι -0,2% τον Απρίλιο. Στα επιμέρους στοιχεία, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθε στο 1% (0,9% τον Απρίλιο), ενώ στον κλάδο της ενέργειας στο -8,1% (-8,7% τον Απρίλιο). Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, καθώς τα τελικά αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία, καθώς τον Μάιο, διαμορφώθηκε στο 6,1%. Ο αριθμός των ανέργων σημείωσε πτώση κατά 11.000 άτομα και ανήλθε σε 2,695 εκατ. άτομα - ο μικρότερος αριθμός από την επανένωση της χώρας. Οι αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν πτώση του αριθμού των ανέργων κατά 5.000 άτομα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα