Μειώθηκε η παραγωγή στην Ιαπωνία, χαμηλότερη η αύξησή της στη Ν. Κορέα

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 07:33

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, ενώ στη Ν. Κορέα αναπτύχθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς απ' ό,τι αναμενόταν, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν και οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών, περιόρισαν τα αποθέματά τους σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα.

Η παραγωγή της Ιαπωνίας, εποχιακώς προσαρμοσμένη, υποχώρησε 2,3% έναντι του Απριλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Η παραγωγή στη Ν. Κορέα, αυξήθηκε 0,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, υστερώντας της πρόβλεψης των 11 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτή, θα σημείωνε άνοδο 1,2%.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Olympus Corp. και της Samsung Electronics Co., είπαν, ότι οι υπερπρομήθειες σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών, βλάπτουν τα κέρδη τους. Χαμηλότερη της αναμενόμενης, διεθνούς ζήτησης για ηλεκτρονικά, ενδέχεται να καταστήσει τις εξαγωγικές χώρες της Ασίας, περισσότερο εξαρτημένες από την εσωτερική ζήτηση, για την πολυπόθητη διατήρηση της ανάπτυξης.

«Βλέπουμε τις εξαγωγές, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Ν. Κορέα, να υποχωρούν για το υπόλοιπο του έτους, αλλά για το επόμενο», ανέφερε ο Graeme Maxton, διευθυντής της Economist Intelligence Unit στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε την ανάπτυξη και των δύο οικονομιών, αλλά η αίσθηση των καταναλωτών στην Ιαπωνία, είναι πιο ισχυρή από την αντίστοιχη στην Ν. Κορέα».

Η παραγωγή υποχωρεί και σε άλλες οικονομίες της Ασίας. Στη Σιγκαπούρη, μειώθηκε 4,8% τον Μάϊο, σημειώνοντας πτώση για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση στις 27 Ιουνίου. Στην Ταϊβάν, η παραγωγή υποχώρησε 1,4% τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, στις 23 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα