3η Σύνοδος Μικτής Διϋπουργικής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδος-Τουρκίας (2)

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 12:48

Την 3η Σύνοδο της Μικτής Διϋπουργικής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδος-Τουρκίας άνοιξαν σήμερα στο Ζάππειο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και από τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Tuncer Kayalar (Καγιαλάρ).

Η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η προώθηση των επενδύσεων αποτελούν ουσιώδεις κοινούς στόχους, στο πλαίσιο των οποίων θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε κάθε προσπάθεια συνεργασίας των επιχειρηματικών μας φορέων, δήλωσε κατά την έναρξη της Συνόδου ο κ. Στυλιανίδης.

Με δεδομένο εξάλλου, ότι το 2004 η Ελλάδα εξήγαγε στην Τουρκία εμπορεύματα αξίας 690 εκατ. δολαρίων και εισήγαγε εμπορεύματα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι θα πρέπει τα προσεχή έτη να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εις βάρος της Ελλάδας και να επανέλθουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις στο πλέον ισόρροπο χαρακτήρα που τις διέκρινε στο παρελθόν.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης της ελληνικής επενδυτικής παρουσίας στην Τουρκία και διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι είναι ευσπρόδεκτες στην Ελλάδα οι τουρκικές επενδύσεις.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις προοπτικές διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με τη διασύνδεση των δικτύων αερίου Ελλάδας και Τουρκίας (θα εγκαινιαστεί στις 3 Ιουλίου από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Παράλληλα προχωρεί το έργο διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2006, ενώ υπάρχει και αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές.

Ο κ. Καγιαλάρ αναφέρθηκε στις προόδους της τουρκικής οικονομίας (10% αύξηση του ΑΕΠ, πτώση του πληθωρισμού στο 9,3%, αύξηση εξαγωγών κατά 33,4%, εισαγωγής νέας τουρκικής λίρας) καΙ τόνισε ότι μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες επενδύσεις ελληνικές στην Τουρκία και τουρκικές στην Ελλάδα και ότι μέσω της Ελλάδας μπορεί να διασυνδεθεί το ηλεκτρικό σύστημα της Τουρκίας με τα Βαλκάνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα