Αλμούνια: Ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεων για την ανάπτυξη

Εάν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 13:59

Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρέχον έτος ενδέχεται να αναθεωρηθεί, εάν συνεχιστεί η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια.

Προς το παρόν, ωστόσο, διατηρεί αμετάβλητη την προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,6% φέτος.

Τη Δευτέρα, ο Τζόν Χάρλεϊ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν καταστεί περισσότερο δυσοίωνες οι οικονομικές προοπτικές για τη Ζώνη του Ευρώ, με την εξασθένηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την ανατίμηση των πετρελαϊκών τιμών να αποτελούν τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον κ. Χάρλεϊ, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, δεν διαφαίνονται κίνδυνοι που να απειλούν τη σταθερότητα των τιμών, μεσοπρόθεσμα όμως, είναι πιθανόν οι υψηλές τιμές αργού να έχουν αντίκτυπο σε μισθούς και τιμές καταναλωτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Έρκι Λικάνεν, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα που «περιβάλλει» το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην ανάπτυξη, θεωρεί όμως ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη κυμαίνονται σε σωστά επίπεδα. Και ο κ. Λικάνεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι υψηλές τιμές αποτελούν κίνδυνο τόσο για ανάπτυξη όσο και για πληθωρισμό, αν και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα