Σαπέν εναντίον Google

Κυριακή, 29 Μαΐου 2016 19:44
UPD:19:51
REUTERS/ERIC VIDAL

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν (φωτ. αρχείου), προειδοποίησε την πολυεθνική, ότι και η Γαλλία θα προχωρήσει σε σχετικές έρευνες για φορολογικές της υποχρεώσεις.

Η Γαλλία έχει βάλει στο στόχαστρο τις πολυεθνικές και θα φτάσει μέχρι τέλος, προκειμένου να πατάξει τη φοροαποφυγή. Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, στα κεντρικά γραφεία της Google, στο Παρίσι.

Σ' αντίθεση με την προ-πενταετίας επίσκεψη των γαλλικών αρχών στα γραφεία του τεχνολογικού κολοσσού, αυτή τη φορά κατέβηκε το «βαρύ πυροβολικό» του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος:

Εκατό περίπου εφοριακοί, εκ των οποίων οι 25 εμπειρογνώμονες της πληροφορικής και πέντε δικαστές από την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των φορολογικών αδικημάτων.

Στόχος τους να κάνουν διεξοδικές έρευνες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μετά τη Google, στο στόχαστρο κι άλλες πολυεθνικές

Ήδη από τον Ιανουάριο - όταν η Βρετανία απέσπασε 172 εκατ. ευρώ από τη Google για καθυστερημένους φόρους - ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε την αμερικανική πολυεθνική, ότι και η Γαλλία θα προχωρήσει σε σχετικές έρευνες για φορολογικές υποχρεώσεις.

Όμως σήμερα, οι Γάλλοι δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή από τους Βρετανούς, καθώς ζητούν συνολικά 1,6 δισ. από τον τεχνολογικό κολοσσό, όπως διέρρευσε τον περασμένο Φεβρουάριο από πηγή που γνωρίζει καλά τις κινήσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

«Εμείς δεν έχουμε τη πρόθεση να προχωρήσουμε σε διακανονισμούς, όπως έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμόζουμε το νόμο», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, εστάλησαν στη δικαιοσύνη ώστε να αποφασίσει για το εάν θα υπάρξουν νομικές συνέπειες.

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους» προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες στην ερώτηση εάν θα βρεθεί κάποια συμφωνία ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας.

Ο Σαπέν άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο του δεν θα περιοριστεί σε έρευνες μόνο στη Google, αλλά θα συνεχίσει με την McDonald, την Amazon και άλλες πολυεθνικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα