Ομιλος ΓΕΚ: Αύξηση κερδών - μείωση πωλήσεων

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 17:02

Στα 66,8 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2005 οι πωλήσεις του Ομίλου ΓΕΚ, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, μειωμένες κατά 33,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Τα μικτά αποτελέσματα ανέρχονται σε 18 εκ. ευρώ, έναντι 16 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 12%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΓΕΚ έφθασαν τα 9,7 εκ. ευρώ, έναντι 7,3 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004, αυξημένα κατά 31%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πτώση των πωλήσεων αποδίδεται κυρίως στην κατασκευαστική δραστηριότητα του Ομίλου, η πορεία του οποίου κατά το πρώτο τρίμηνο κρίνεται ως μη ενδεικτική για το σύνολο του έτους, καθώς αναμένεται ανάκαμψη κατά την διάρκεια των επόμενων τριμήνων. Το ανεκτέλεστο του Ομίλου ενισχύεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την υπογραφή νέων συμβάσεων.

Η δραστηριότητα της ενέργειας εμφανίζει σημαντική άνοδο. Οι πωλήσεις από τον συγκεκριμένο κλάδο, σε επίπεδο τριμήνου, ανήλθαν σε 10.3 εκ. ευρώ, έναντι 2.2 το πρώτο τρίμηνο του 2004, ενώ η συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κρίνεται σημαντική, καθώς ανήλθε σε 34% επί των συνολικών λειτουργικών κερδών.

Στο real estate, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,2 εκ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση, αναμένεται στα επόμενα τρίμηνα να ενισχυθούν σημαντικά, καθώς πολλά project βρίσκονται σε τελικό στάδιο ωριμότητας και πρόκειται να ενισχύσουν την κερδοφορία του Ομίλου.

Η ΓΕΚ Α.Ε, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, διατηρεί ικανή ρευστότητα, ενόψει των σημαντικών επενδύσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η εταιρεία, σε έργα παραχώρησης και ενεργειακά project. Η καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας ανήλθε σε 57 εκ. ευρώ στις 31/03/2005. Τα ταμειακά διαθέσιμα σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε 94 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα μεγέθη του 2004 δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του 2005, καθώς αφορούν την ΓΕΚ Α.Ε πριν από την συγχώνευση της με την ΕΡΜΗΣ Α.Ε.

Σχετικά με τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 60,9 εκ. ευρώ, έναντι 98,5 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 38%, συνεπεία της χαμηλότερης, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2004, κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 14,5 εκ. ευρώ, έναντι 17,2 εκ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μειωμένα κατά 15,8%.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 8,8 εκ. ευρώ έναντι 11,3 εκ., μειωμένα κατά 22%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα