Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό πειρατείας CD στη Δ. Ευρώπη

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 19:02

Ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας να πληροφορηθεί «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στον τομέα του σεβασμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε κοινοτικό επίπεδο, και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες της Επιτροπής για περαιτέρω εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών για την καταπολέμηση της πειρατείας», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης των εκπροσώπων της Διεθνούς Ενωσης Δισκογραφικών Εταιρειών που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, το 2004 σημειώθηκαν 1 δισ. 200 εκατ. παράνομες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο. Ενας στους τρεις δίσκους που πουλήθηκαν ήταν παράνομος, ενώ η κερδοφόρος αγορά πειρατείας (3 δισ. 900 εκ. ευρώ) σε 31 χώρες παράνομης πώλησης έφτασε τα ίδια επίπεδα με την κερδοφόρο αγορά νόμιμων πωλήσεων.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην εσωτερική αγορά, στο εσωτερικό της Ε.Ε. τα εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας αντιπροσωπεύουν το 10% των πωλήσεων CD και κασετών και το 16% των πωλήσεων ταινιών (βιντεοκασέτες και DVD).

Ο πολιτιστικός τομέας (συμπεριλαμβανομένων του τομέα των μουσικών εκδόσεων και του οπτικοαουστικού τομέα) υπολογίζει ότι οι απώλειές του εξαιτίας της πειρατείας υπερβαίνουν τα 4,5 δισ. εκατ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε..

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό πειρατείας CD στη Δ. Ευρώπη, όπως δήλωσε ο κ. Κένεντι, σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενωσης Δισκογραφικών Εταιρειών IFPI. Παγκοσμίως, οι χώρες που κρατούν τα πρωτεία στη διάθεση και πώληση παράνομων CD, CD-R και DVD είναι η Παραγουάη με 99%, η Κίνα με 85%, η Ινδονησία με 80%, η Ουκρανία με 68% και ακολουθούν η Ρωσία, το Μεξικό, το Πακιστάν, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ισπανία κτλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα