G7: Κοινές διαπιστώσεις, δίχως... κοινές προτάσεις

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 11:25
UPD:13:57
REUTERS/POOL

Στην αναγκαιότητα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών μελών της G7, αποφεύγοντας ωστόσο, να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Κοινή διαπίστωση, κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου στην Ιαπωνία, αποτέλεσε η αναγκαιότητα αποφυγής του Brexit, το οποίο αποτελεί ακόμη μία πληγή στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει «περιορισμένη» και «αναιμική», με τις προοπτικές να διατηρούνται δυσοίωνες, λαμβάνοντας υπόψη και την απειλή του Brexit.

Όπως συμφώνησαν οι επτά ηγέτες, η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ανέτρεπε την ευνοϊκή τάση στο παγκόσμιο εμπόριο και στις διεθνείς επενδύσεις, δημιουργώντας προβλήματα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

REUTERS/POOL

Παρά τις κοινές διαπιστώσεις ωστόσο, δεν υπήρξε σύμπνοια στο μίγμα πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ενδεικτική είναι η διαφωνία των επτά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, στην ισορροπία χρήσης των τριών «εργαλείων», δηλαδή των δημόσιων δαπανών, της νομισματικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

EURONEWS

Πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν, οι χώρες του G7 συμφώνησαν «να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των διαθέσιμων όπλων, τόσο νομισματικών, δημοσιονομικών, όσο και διαρθρωτικών, ατομικά ή συλλογικά», αλλά και «να συμβάλουν στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και να δώσουν το παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα».

REUTERS/POOL

Οι επτά χώρες - ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς και Ιαπωνία - διατύπωσαν τέλος, την ανησυχία τους και για την κλιμάκωση της έντασης στη Σινική Θάλασσα, ενώ απηύθυναν έκκληση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα