«Βηματισμό» αναζητεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 10:59
UPD:11:01
SOOC/Menelaos Myrillas

Θετικό «βηματισμό» αναζητεί στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τρέχουσες εξελίξεις, προκειμένου να συνεχίσουν το αγοραστικό τους «κρεσέντο».

Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,21% στις 646,76 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,02% στις 180,74 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 5,88 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και 10 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,41% στις 43,27 μονάδες, καθώς η Eurobank υποχωρεί κατά 0,93% και η Alpha Bank κατά 0,79%. Η Τράπεζα Πειραιώς αντίθετα, παραμένει αμετάβλητη, ενώ η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 0,33%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli-Follie εμφανίζει κέρδη άνω του 2,50% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,19% και της Aegean κατά 0,90%.

Στα της οικονομίας, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε σήμερα ότι «η Ελλάδα έχει δουλειά να κάνει ακόμη», ενώ υποστήριξε ότι «θέλω η Ελλάδα να λάβει την αναγκαία χρηματοδότηση, αλλά πρέπει να εργαστεί γι’ αυτό».

Για «υφεσιακά μέτρα», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», τονίζοντας παράλληλα, ότι διαθέτουν «υφεσιακή ροπή» και ως εκ τούτου, «θα δυσκολέψουν τον κόσμο». Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, ότι «δεν είναι καινούρια μέτρα», καθώς περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προέβλεπε τη λήψη μέτρων, ύψους 1% του ΑΕΠ.

Όπως εξήγησε, οι δανειστές ζητούσαν να αυξήσουμε 10% τους φόρους σε ηλεκτρικό και νερό, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβουμε μέτρα για μικρές αυξήσεις σε πολλά πράγματα, ώστε να καταμεριστεί το βάρος. «Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά» συνέχισε και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει αδικία». «Εγώ ξέρω πάντως, ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, 5-6 ευρώ, ενώ στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του Ελληνικού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο ίδιος σημείωσε πως τα ουσιώδη ζητήματα της σύμβασης, όπως και το τίμημά της, δεν είναι δυνατό να αλλάξουν, εξηγώντας ότι το ζητούμενο από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην χάσουμε το τρένο», διεμήνυσε παράλληλα, από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, προτρέποντας τις ευρωπαϊκές χώρες «να μείνουν μαζί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να γίνουν μέρος της αλλαγής». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δημογραφική δομή της Ευρώπης, η οποία κατά τη γνώμη του έχει ανάγκη τη συνεισφορά των μεταναστευτικών ροών, «κι ας είναι πολλές χώρες της Ευρώπης σκεπτικιστικές απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Τέλος, επικερδής για όλες τις πλευρές είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup σύμφωνα με τον Ευρωπαίο  επίτροπο  για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και εκτιμά ότι δεν θα προσφέρει απλώς «οξυγόνο», αλλά θα θέσει και τη βάση η οποία θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα επιπλέον προαπαιτούμενα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νέο μνημόνιο και εξαίρει την στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαπραγμάτευση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα