«Το κλείσιμο της συμφωνίας είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα γιατί αίρεται η αβεβαιότητα», τόνισε στη Βουλή ο συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας. Στο ίδιο κλίμα και ο αντιπρόεδρος του Γραφείου Πάνος Καζάκος είπε χαρακτηριστικά: «Όταν κατέβασα την ανακοίνωση του Eurogroup αισθάνθηκα μία ανακούφιση, ότι με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα. Δεν είναι βέβαιο πού θα πάμε από εδώ και μπρος όμως αποφύγαμε μία κατάσταση που θα είμαστε μέσα στο ευρώ αλλά δεν θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε τους δανειστές».
Παράλληλα ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε ότι «η πολιτική σταθερότητα είναι μεγάλη προϋπόθεση αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη» και ζήτησε «συναίνεση από εδώ και στο εξής» για να υπάρχει ανάπτυξη.
Ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε ότι «υπάρχουν χαμηλά επιτόκια και προσφορά κεφαλαίων. Το αν θα έρθουν θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση. Η χθεσινή απόφαση είναι κομβικής σημασίας. Η σκυτάλη είναι στην πλευρά της κυβέρνησης ή αν θα μείνει στις αγκυλώσεις του παρελθόντος και των παθογενειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια». Παραδέχθηκε ότι «τα φορολογικά μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές συνθήκες. Υπάρχουν δηλαδή αντίρροπες δυνάμεις. Θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα μείνει μόνο στην υλοποίηση των μέτρων ή θα πάει ένα βήμα πιο πέρα από το μνημόνιο και θα ακολουθήσει δέσμη αναπτυξιακών μέτρων».
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ζητεί εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Αν είχαμε εκμεταλλευθεί τόσα χρόνια την δημόσια περιουσία δεν θα υπήρχε ανάγκη για το υπερταμείο. Τα 99 χρόνια δείχνουν μία έλλειψη εμπιστοσύνη στους εγχώριους θεσμούς», είπε ο κ. Λιαργκόβας.
Η συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης «χωρίς αμφιβολία, θα συντελέσει σημαντικά στην άρση της αβεβαιότητας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», επεσήμανε επίσης ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σε άρθρο του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι αποφεύγονται επιζήμιες για τη χώρα εξελίξεις στην οικονομία (π.χ. ενδεχόμενη στάση πληρωμών). και σημείωσε ότι η τελευταία επιτυχής αξιολόγηση είχε συμβεί την Άνοιξη του 2014.
Παρατήρησε επιπλέον ότι η συμφωνία εξασφαλίζει επίσης και κεφάλαια (από τα συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δόσης) για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου που θα εκταμιευθούν κυρίως «μετά το καλοκαίρι» και μετά από θετική εισήγηση των θεσμών επί της ομαλής έως τότε εξόφλησης των οφειλών.
Ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε πάντως ότι «τα ληξιπρόθεσμα που προβλέπεται να εξοφληθούν συσσωρεύτηκαν -κυρίως- τους τελευταίους 17 μήνες».