Ανοδικά, στα επίπεδα των 650 μονάδων, κινείται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τη συμφωνία – πακέτο του Eurogroup για αξιολόγηση και χρέος.
Αυτή τη στιγμή (10.58), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,23% στις 649,98 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 1,51% στις 185,02 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 27,27 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 33 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και εννέα διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 2,67% στις 46,20 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα κινείται ανοδικά κατά 2,26%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,33%, η Eurobank κατά 1,77% και η Alpha Bank κατά 2,75%.
Στα ταμπλό, οι μετοχές των Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν κέρδη άνω του 2% ενώ η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 1,75% και ο ΟΤΕ κατά 1,50%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ δέχεται σημαντικές πιέσεις, υποχωρώντας κατά 2,70%.
Στα της διαπραγμάτευσης, συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών.
Το δυσκολότερο θέμα στις συζητήσεις αφορούσε το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειάστηκε να γίνουν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του ροέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, αλλά και συνεχείς τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ:
- Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
- Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.
- Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
- Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος τουΔΝΤ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup. "Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες", υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε "ευελιξία".
Την ίδια ώρα, μέχρι τη Δευτέρα ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα από τα σημεία αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη: Η βελτίωση της χρηματοδότησης («δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα», είπε) με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.
naftemporiki.gr