Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., μετά την έκθεση της Bank of Japan, Tankan, η οποία ανέφερε, ότι, η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών, κινήθηκε ανοδικά, για πρώτη φορά μέσα σε τρία τρίμηνα.

«Τα στοιχεία της Tankan, δίνουν μια επαναβεβαίωση, ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, μπορεί να διατηρηθεί σταθερή, από την εσωτερική ζήτηση», ανέφερε ο Hisakazu Amano, ο οποίος διαχειρίζεται 383 εκατ. δολ. σε μετοχές με την T&D Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Προτιμώ μετοχές αντί ομόλογα αυτήν την στιγμή».

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, κέρδιζε 0,5%, φθάνοντας στις 11.647,10 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο. Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,1%, φθάνοντας στις 99.24 μονάδες. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι ο πληθωρισμός είναι «καλά περιορισμένος».

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στη Ν. Κορέα και τη Μαλαισία, ενώ απώλειες σημείωναν στις άλλες αγορές της περιφέρειας. Οι μετοχές των εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της Woodside Petroleum Ltd., κινήθηκαν πτωτικά, μετά την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων και του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η Fed, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για ένατη φορά μέσα σε ένα έτος και σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις τους, στο μέλλον. Ο Standard & Poor's 500 Index, υποχώρησε σε ποσοστό 0,7%.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 1%, φθάνοντας στις 4.010 γιέν η μία. Οι μετοχές της Canon, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φωτοτυπικών, σημείωναν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 5.890 γιέν η μία.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 18 μονάδες τον Ιούνιο, από 14 τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Tankan, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 41 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 16. Θετικός αριθμός, σημαίνει, ότι οι αισιόδοξοι, υπερέβησαν τους απαισιόδοξους. Η εμπιστοσύνη, βελτιώθηκε για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών.

Η απάντηση της Fed

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, αναρριχήθηκαν 0,8%, φθάνοντας στα 498.000 ουόν η μία. Η εταιρεία, πραγματοποιεί περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Χθες, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 3,25% και επανέλαβε την πρόθεσή της, να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με «μετρημένο» ρυθμό.

«Η άνοδος των επιτοκίων, δεν είναι κακό νέο, καθώς είναι ένα σημάδι, ότι η Fed, βλέπει οικονομική ισχυροποίηση στις ΗΠΑ, η οποία, τελικά είναι κάτι το πολύ θετικό για τις χώρες της Ασίας, που πραγματοποιούν εξαγωγές προς αυτήν», ανέφερε ο Pieter van Putten, ο οποίος διαχειρίζεται 600 εκατ. δολ. σε μετοχές με την APS Asset Management Pte, στη Σιγκαπούρη.

Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, σημείωναν άνοδο 1,6%, φθάνοντας στις 58.400 ουόν η μία. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Hyundai, το 2004 αποτέλεσε το 39% των συνολικών της πωλήσεων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Οι μετοχές της MediaTek Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip για συσκευές DVD, στον κόσμο, κέρδιζαν 0,7%, φθάνοντας στα 276,50 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Πετρέλαιο, Χαλκός

Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης στον κόσμο, BHP Billiton, υποχωρούσαν 0,6%, φθάνοντας στα 18,04 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Woodside Petroleum, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Αυστραλίας, σημείωναν απώλειες 2%, φθάνοντας στα 28,66 δολ. Αυστραλίας η μία. Oι μετοχές της S-Oil Corp., της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης της Ν. Κορέας, έχαναν 1,1%, φθάνοντας στα 81.600 ουόν η μία.

Οι τιμές του αργού πετρελάιου υποχώρησαν 1,3% στη Ν. Υόρκη, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, φθάνοντας στα 56,50 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο, διαπραγματεύθηκε προσφάτως στα 56,70 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές. Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν 3,3% στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, καθώς εικάζεται ότι η μείωση της ζήτησης του μετάλλου από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να μειώσει το παγκόσμιο έλλειμμα της προσφοράς.

«Η Fed, επιβεβαίωσε, ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει πράγματι να αυξάνεται», ανέφερε ο Paul Xiradis, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την Ausbil Dexia Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Αυτό, πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για πρώτες ύλες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα