Ελβετία: Νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για ανάπτυξη

Μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την συρρίκνωση στην Ευρώπη
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 12:00

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για δεύτερη φορά φέτος, μετά την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με την επέκταση στις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία έδειξε σημάδια συρρίκνωσης, προχώρησε η κυβέρνηση της Ελβετίας.

Το ΑΕΠ, της όγδοης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης, θα αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε ποσοστό 0,9% φέτος, χαμηλότερα της πρόβλεψης του Απριλίου, για ανάπτυξη 1,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, στη Βέρνη. Η οικονομία, ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2006, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,8%.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σε ποσοστό 30% φέτος, πιέζει τα κέρδη των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ABB Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας προμήθειας δικτύων ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο και τις συγκρατούν από την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών μειώνονται σε όλη την Γηραιά Ηπειρο. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, είπε τον μήνα που πέρασε, ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, γίνεται «λιγότερο επιτακτική».

«Η Swiss National Bank, δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο του επόμενου έτους, καθώς η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υποχωρούν», ανέφερε ο Bernard Lambert, οικονομολόγος της Pictet & Cie., με έδρα τη Γενεύη, συμπληρώνοντας: «Δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση εάν τα επιτόκια αυξηθούν μετά τον Ιούνιο του 2006».

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση για το ΑΕΠ, στο 1,2917 από 1,2815, που ήταν αργά χθες, ενώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2881 δολ., στις 10:16' π.μ., στη Ζυρίχη. Η απόδοση των ελβετικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης, στο 1,95%.

Η οικονομία της Ελβετίας πλησίασε την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι κύριοι οικονομικοί δείκτες, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών. Ερευνα σε περίπου 200 στελέχη, που έγινε τον Ιούνιο, θα δημοσιοποιηθεί σήμερα περίπου στις 3 μ.μ. ώρα, Ζυρίχης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα