Mε το βλέμμα στο Eurogroup το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 11:00
UPD:11:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοδικά κινείται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά τη χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το βλέμμα όλων στρέφεται στο αυριανό Eurogroup.

Αυτή τη στιγμή (10.56), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,65% στις 643,13 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,97% στις 183,05 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 13,79 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 32 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και 16 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 1,50% στις 42,25 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,94%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,34%, η Eurobank κατά 1,82% και η Alpha Bank κατά 1,96%. Άνοδο κατά 3,55% καταγράφει και η μετοχή της Attica Bank

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΛΠ εμφανίζει άνοδο κοντά στο 3%, ενώ οι Grivalia Properties, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ ενισχύονται άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intracom υποχωρεί κατά 1% και του ΟΤΕ κατά 1,50%.

Χθες βράδυ, με 153 ψήφους, αλλά και με ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, καθώς η Βασιλική Κατριβάνου του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις βασικότερες διατάξεις που αφορούν το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον δημοσιονομικό διορθωτή (κόφτης).

Ανοικτές οικονομικές εκκρεμότητες όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν ειδικά μέσα στο 2017 άφησε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι εκκρεμότητες αυτές εκτιμώνται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει: 1. Από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για σύσταση «κοινωνικού ταμείου» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί -όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας- με τα χρήματα που προκύπτουν από την υπεραπόδοση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2015 (σ.σ. εμφανίσαμε πλεόνασμα 0,7% έναντι στόχου 0,25%).

Από την πλευρά του, αισιόδοξος για συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild». Ωστόσο, ο ίδιος φάνηκε επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσο θα είναι εφικτή η συμφωνία αυτή στοEurogroup στις 24 Μαΐου. «Θα τα καταφέρουμε», δήλωσε βάσει του δημοσιεύματος ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα το Σάββατο, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, όμως επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει αν το Eurogroup θα επιτύχει αυτή την συμφωνία την Τρίτη, διότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ύφεση της τάξης του 0,3% έως 0,7% του ΑΕΠ αναμένει για το σύνολο του 2016 η Alpha Bank,  εκτιμώντας ωστόσο, ότι η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να ενισχύεται άνω του 2% το 2017.

Τέλος, υπό το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. θα λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ενώ θα υποχρεώνονται να καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στις σχετικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Όπως είπε ο υπουργός με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις οι εταιρείες που θα αποκτούν «κόκκινα» δάνεια θα λειτουργούν υπό την επιφύλαξη διατάξεων που ισχύουν στην Ε.Ε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα