Καραμανλής, Ερντογάν εγκαινιάζουν ενεργειακό έργο

Στον Εβρο
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 16:28

Την προσεχή Κυριακή 3 Ιουλίου, το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έναρξης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Κ. Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από την Τουρκία μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού που θα κατασκευαστεί από το Καρατσαμπέ μέχρι τα Υψαλα, εκτιμάται ότι θ' αρχίσουν να παραδίδονται στην Ελλάδα στις αρχές του 2007.

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν και συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών στους χώρους των τελωνείων Κήπων και Υψάλων.

Σημαντική και ιστορική στιγμή χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Aνάπτυξης Δ.Σιούφας τα εγκαίνια του αγωγού, τονίζοντας ότι «οι λαοί της Eλλάδας και της Tουρκίας έχουν να ζήσουν τέτοιες εξελίξεις από την εποχή του Eλευθέριου Bενιζέλου και του Kεμάλ Aτατούρκ.

«Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον ενεργειακό τομέα, τόσο για τις δυο χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή, από την Κασπία μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.

Τα μεθαυριανά εγκαίνια, είναι το φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω, και ειδικότερα της εμπορικής συμφωνίας της 23ης/12/2003. Προφανώς είναι θετικό ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση για την υλοποίηση του έργου. Θέλουμε όμως να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την καθυστέρηση -πλέον του ενός έτους- στην ανάθεση κατασκευής του τμήματος του αγωγού Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα