Αγνόησαν το πετρέλαιο

Κέρδη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Σάββατο, 02 Ιουλίου 2005 00:01

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ διατήρησαν τα κέρδη τους στη Wall Street, παρά το ράλι πάνω από 4% των τιμών του πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη προηγήθηκε με άνοδο πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα.

Τα αμερικάνικα blue chips κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα κέρδη τους, στον απόηχο των δηλώσεων της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να συμβαδίσει με υψηλότερα επιτόκια ακόμη και με την ενίσχυση του κόστους ενέργειας πάνω από 4% και την απογείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια τυπική Παρασκευή πριν από το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο, εν μέσω μιας συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε σταδιακά στις απογευματινές συναλλαγές, αλλά τουλάχιστον η αγορά κινήθηκε υψηλότερα.

Ολες οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι κλειστές τη Δευτέρα για τον εορτασμό της αργίας της 4ης Ιουλίου. Οι πρωινές οικονομικές αναφορές ήταν μεικτές, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν ανάκαμψη και για τις κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρηση.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν το τρίμηνο με αρνητική νότα, με τις περισσότερες μετοχές να υποχωρούν μετά την αύξηση των βραχυχρόνιων επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ κατά 0,25%, στο 3,25%. Τα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη Standard & Poor's 500 ήταν 0,3%, του Dow Jones 0,1%, ενώ τα κέρδη του Nasdaq για το τρίμηνο ανήλθαν στο 2,9%.

Τα υψηλότερα των προσδοκιών οικονομικά στοιχεία και τα κέρδη στον ενεργειακό τομέα μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου ώθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα, τερματίζοντας το τρίμηνο με μια νότα αισιοδοξίας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,7%, στις 1.149,8 μονάδες, κερδίζοντας πάνω από 5% το δεύτερο τρίμηνο, προβάλλοντας τις μετοχές ως την καλύτερη επένδυση μεταξύ των ευρωπαϊκών στοιχείων ενεργητικού.

Η απαισιοδοξία που επικρατεί για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ευνοήσει τις μετοχές και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στα υψηλότερα των 11 εβδομάδων έκλεισε ο δείκτης Nikkei με άνοδο 0,40%, στις 11.630,13 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα