Στα 80 δολ. το βαρέλι, βάζουν εντολές οι διαπραγματευτές του μαύρου χρυσού

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 07:50

ΟΙ τιμές ρεκόρ του πετρελαίου, ενδέχεται να αναρριχηθούν στα 80 δολ. το βαρέλι φέτος, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν, ότι ο ΟΠΕΚ, δεν θα παράγει αρκετό πετρέλαιο προκειμένου να αντισταθμίσει, οποιαδήποτε προσωρινή διακοπή των προμηθειών.

Τα στοιχεία στο New York Mercantile Exchange δείχνουν 6.900 προθεσμιακά συμβόλαια που επιτρέπουν στον αγοραστή, να αγοράσει το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου στα 80 δολ. το βαρέλι, έναντι του μέσου όρου των 77 δολ. το βαρέλι, τον Ιανουάριο. Η πιθανότητα αυτή, ότι το πετρέλαιο θα ανέλθει στα 75 δολ. το βαρέλι, όταν τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου θα λήξουν, είναι 21%, σύμφωνα με τον Adam Sieminski και τον Michael Lewis, στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank AG, κατά 5% μεγαλύτερη απ'ό,τι ήταν κατά την έναρξη του έτους.

Ο ΟΠΕΚ, που παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, αντλεί σχεδόν όσο πετρέλαιο μπορεί, για να αυξήσει τα αποθέματα, πριν από την αύξηση της κατανάλωσης το τέταρτο τρίμηνο. Το αργό πετρέλαιο έφθασε τα επίπεδα ρεκόρ των 60,95 δολ. το βαρέλι στις 27 Ιουνίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι το κόστος της ενεργείας, θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 53% πέρυσι, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι, οι εταιρείες παραγωγής και διΰλισης, θα δυσκολευτούν να καλύψουν τη ζήτηση για προϊόντα, από βενζίνη, ντήζελ και πετρέλαιο θέρμανσης.

Στις 28 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, είπε, ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία. Ο Γερμανός καγκελάριος, Gerhard Schroeder, στις 27 Ιουνίου, έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές πετρελαίου παγκοσμίως, με στόχο τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και τη μείωση των τιμών του, από τα υψηλά επίπεδα που απειλούν να περικόψουν την ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος και το επόμενο, τον Μάϊο, κατά ένα μέρος εξ αιτίας του κόστους της ενεργείας. Τώρα ο ΟΟΣΑ, περιμένει η οικονομική ανάπτυξη να είναι στο 2,6% φέτος για τις 30 χώρες μέλη του, χαμηλότερη της πρόβλεψης του Νοεμβρίου, στο 2,9%, όπως ανακοίνωσε τον Μάϊο. Το 2006, η ανάπτυξη θα φθάσει το 2,8% έναντι του 3,1%.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών, πραγματοποιούν κέρδη από την αύξηση της τιμής του εμπορεύματος. Η Exxon Mobil Corp., η BP Plc, η Royal Dutch/Shell Group, η Chevron Corp. και η Total SA, οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαιοειδών, ανακοίνωσαν συνδυασμένα καθαρά κέρδη περίπου 85 δισ. δολ. πέρυσι, όταν οι τιμές κατά μέσον όρο, ήταν τα 41 δολ. το βαρέλι. Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας. Ο Morgan Stanley Capital International World Energy Index, ένας από τους 10 κλάδους που αποτελούν τον MSCI, οδήγησαν την άνοδο του 17% φέτος. Την ίδια χρονική περίοδο, ο MSCI, υποχώρησε κατά 1,8%.

Στις 14 Ιουνίου, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, είπε, ότι η χώρα του, η μεγαλύτερη εξαγωγός του ΟΠΕΚ, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 9,5 εκατ. βαρέλια που το βασίλειο σχεδιάζει να αντλήσει τον Ιούλιο, φθάνοντας τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ενας από τους προκατόχους του, ο Σεΐχης Ahmad Zaki Yamani, ο οποίος ήταν υπουργός Πετρελαίου όταν οι αραβικές χώρες έκαναν εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Δύση το 1973, είπε ότι η τιμή του πετρελαίου, στα 100 δολ. το βαρέλι, δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

«Για να γίνει αυτό, είπε, χρειάζεται ένα πολιτικό γεγονός ή μία στρατιωτική επέμβαση, όπως η επίθεση στο Ιράκ. Αυτό θα ήταν καταστροφικό», είπε ο Yamani, σε συνέντευξή του στις 28 Ιουνίου, κοντά στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα