Μαλαισία: Πετρέλαιο και ηλεκτρονικά ώθησαν 10,9% υψηλότερα τις εξαγωγές

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 09:28

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές της Μαλαισίας τον Μάϊο, μετά τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά από τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές, αυξήθηκαν 10,9%, φθάνοντας στα 42,7 δισ. ρίνγκιτ (11,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, στην Κουάλα Λουμπούρ. Η αύξηση αυτή, ήταν η μεγαλύτερη από την αναθεωρημένη του Απριλίου στο 9,8% και υπερέβη της πρόβλεψης των 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές θα συξηθούν κατά 8,9%.

«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, βοήθησαν στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών μας», ανέφερε ο Hamdan Yuossof, οικονομολόγος της TA Securities Sdn, στην Κουάλα Λουμπούρ, πριν από την ανακοίνωση, συμπληρώνοντας: «Μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις εξαγωγές, θα είναι κάτι το θετικό για την ανάπτυξη».

Η Μαλαισία, καθαρά εξαγωγική χώρα πετρελαίου, ευνοείται από τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, οι οποίες βοήθησαν την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Petroliam Nasional Bhd. να εμφανίσει κέρδη ρεκόρ ύψους 35,6 δισ. ρίνγκιτ, τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο. Η βελτιωμένη ζήτηση από το εξωτερικό για ημιαγωγούς, τονώνουν την οικονομία των 118 δισ. δολ., η οποία βασίζεται στα chip για κομπιούτερ και άλλα ηλεκτρονικά για το ήμισυ των εσόδων της από τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν 41% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημείωσαν αύξηση 6,1%, Το πετρέλαιο, αποτέλεσε το 5,5% των εξαγωγών της Μαλαισίας και το φυσικό αέριο το 3,6%, κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι πωλήσεις διϋλισμένων προϊόντων αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 27%.

Οι φορτώσεις ημιαγωγών, σκληρών δίσκων και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, αυξήθηκαν 8,2% τον Μάϊο. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Μαλαισίας, αυξήθηκαν 17%, φθάνοντας στα 8,55 δισ. ρίνγκιτ τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι φορτώσεις προς τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τονώθηκαν μετά τις εξαγωγές ηλεκτρονικών, πετρελαίου και προϊόντων ξύλου, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι εξαγωγές στη Νοτιο-Ανατολική Ασία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και τη Μέση Ανατολή, κινήθηκαν επίσης ανοδικά. Οι εξαγωγές στην Κίνα, μειώθηκαν 1,7%, εξ αιτίας των χαμηλοτέρων πωλήσεων πετρελαίου και ηλεκτρονικών.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 14,1%, φθάνοντας τα 36,1 δισ. ρίνγκιτ τον Μάϊο, καθώς οι ενδιάμεσες εισαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 71% των συνολικών, σημείωσαν αύξηση 12,5%. Οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 26,4%, τη στιγμή που οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών, σημείωσαν αύξηση 10,5%.

Το εμπορικό έλλειμμα της Μαλαισίας, υποχώρησε στα 6,54 δισ. ρίνγκιτ από 6,83 δισ. ρίνγκιτ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα