ΗΠΑ: Ξηρός καιρός, προβλέπεται άνοδος της τιμής της σόγιας

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 12:13

ΟΙ ΤΙΜΕΣ της σόγιας, οι οποίες την εβδομάδα που πέρασε κατρακύλησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον 17 ετών, ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς εικάζεται ότι ο ζεστός και ξηρός καιρός, ενδέχεται να καταστρέψει τις καλλιέργειες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Συνολικά 14 από τους 20 συμβούλους της αγοράς, έμποροι σπόρων και χρηματιστές, που ρωτήθηκαν την 1η Ιουλίου, εισηγήθηκαν την αγορά σόγιας και καλαμποκιού, τις δύο μεγαλύτερες καλλιέργειες των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή της σόγιας έπεσε κατακόρυφα σε ποσοστό 10%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούλιο του 1988, ενώ η τιμή του καλαμποκιού υποχώρησε 6,8%, καθώς οι βροχοπτώσεις σε κάποιες περιοχές, έθεσαν τέλος στη ξηρασία εβδομάδων.

Το καλαμπόκι για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 16,5 σεντς την εβδομάδα που πέρασε, φθάνοντας στα 2.255 δολ. το μπούσελ στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σιγάκο. Η ποσοστιαία μείωση ήταν η μεγαλύτερη μέσα σε ένα χρόνο. Η σόγια για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, υποχώρησε 79,75 σεντς, φθάνοντας στα 6,68 δολ. ανά μπούσελ.

Τουλάχιστον 13 εκατοστά βροχής έπεσαν στις απομονωμένες περιοχές από τη Ν. Ντακότα έως το Οχάϊο και οι θερμοκρασίες υποχώρησαν 15 βαθμούς περισσότερο από τα επίπεδα εποχής, περιορίζοντας την πίεση σε κάποιες καλλιέργειες.

Η πτώση των τιμών καλαμποκιού και σόγιας, αιφνιδίασε την εβδομάδα που πέρασε την πλειονότητα των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο, σε έκθεσή τους στις 24 Ιουνίου. Οι έρευνες του Bloomberg για το καλαμπόκι, έχουν 52% επιτυχία εδώ και 62 εβδομάδες που άρχισαν να εκπονούνται και της σόγιας, επιτυχία 46% όταν άρχισαν, πριν από 49 εβδομάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα