Χρηματιστήριο Αθηνών: Επαναπροσέγγιση των 630 μονάδων

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 11:00
UPD:11:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Το τεχνικό όριο των 630 μονάδων προσεγγίζει εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο κρίσιμο Eurogroup της Tρίτης, φιλοδοξώντας να υπάρξει συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για το ζήτημα του χρέους.

Αυτή τη στιγμή (10.56), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,12% στις 629,24 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 1,69% στις 178,36 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 4,95 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 24 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και 13 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 1,21% στις 42,77 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,68%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,70%, η Eurobank κατά 1,92% και η Alpha Bank κατά 1,26%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Coca - Cola HBC και ΟΛΠ  ενισχύονται άνω του 2%, ενώ ο Μυτιληναίος εμφανίζει κέρδη κατά 1,30% και η Lamda Development κατά 1,27%.

Στα της διαπραγμάτευσης, βέβαιος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα του χρέους εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το ελληνικό χρέος και επομένως, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία» σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC.

Δίχως να αναφερθεί ευθέως στο ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι «όσοι υποστήριζαν μία γενναία εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, έχουν μετριάσει πλέον, τη στάση τους». Το ίδιο έχουν πράξει - επισήμανε - και όσοι υποστήριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρήζει καμίας ελάφρυνσης. Σε μακροπρόθεσμος όρους, έσπευσε να διευκρινίσει καταλήγοντας, υπάρχει μία σειρά επιλογών που εξετάζουμε, όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, η περίοδος χάριτος και η μείωση των επιτοκίων.

Από την πλευρά του, στην ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος», στάθηκε εκ νέου, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.«Είναι εφικτό να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους (χωρίς "κούρεμα", αλλά αυτό θα συνεπαγόταν την παραχώρηση ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων σε ό,τι αφορά τα δάνεια, κυρίως μιας μακράς περιόδου χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλών επιτοκίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, μέτρα, ακόμη και νέους φόρους, ύψους κατ’ ελάχιστον 900 εκατ. ευρώ και μέγιστο 3,6 δισ. ευρώ, θα σηματοδοτήσει η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού». Ακόμη και αν η απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο των επόμενων ετών περιοριστεί στο 0,3% -για παράδειγμα, αν κλείσει το 2016 με πλεόνασμα 0,2% αντί για 0,5%-, ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να επιβάλει μέτρα 0,5% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας έτσι ακόμη και την απόκλιση του στόχου.

Παράλληλα, έξι εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μόνο 500.000 περισσότερο, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που διεξάγεται στις Επιτροπές της Βουλής. «Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ, όπως και το 2015. Δεν υπάρχει καμία συνολική επιβάρυνση. Όμως το 2016 μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες και αλλάζει η κατανομή των φορολογικών βαρών. 

Τέλος, την ολοκλήρωση της διενέργειας του ηλεκτρονικού διαγωνισμού (e-Auction) για την αξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου Ξενοδοχείο «ΛΗΤΩ» στη Xώρα της Μυκόνου, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www. e-publicrealestate.gr ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Η εταιρεία «ΑΣΤΕΡΑΣ 2020» προσέφερε το ποσό των 16.901.123 ευρώ, που υπερβαίνει κατά 69% την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και είναι σημαντικά υψηλότερο από την αποτίμηση, σημειώνει το Ταμείο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα