Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Όταν χαμηλώνουν οι όγκοι σε μια αβαθή αγορά τότε πολύ εύκολα οι τιμές αυξάνουν την νευρικότητα της κίνησης κατά τη διαπραγμάτευσή τους. Πάντως χθες ήταν γενικευμένες οι πιέσεις και είχαν ωστόσο μικρή ισχύ όπως φάνηκε και από το ύψος της ημερήσιας μεταβολής των βασικών δεικτών που ήταν της τάξης του -1% όσο και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Μπορεί οι δείκτες του ΧΑ να εμφάνισαν χθες σχεδόν μόνιμα κίνηση κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης, αλλά «αυτόματα», η εξέλιξη αυτή έκανε τους ρυθμούς συναλλαγών να εμφανίσουν μεγαλύτερη βουτιά από την καθοδική μεταβολή των ΓΔ και 25άρη. Ήταν ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/4, και ήταν στα 36,7 εκατ. ευρώ. Διατήρησαν συνεπώς οι επενδυτές στην Αθήνα τις επιφυλάξεις τους, χωρίς ωστόσο αυτές να αφορούν μόνο στην προοπτική της ανόδου, αλλά σχετίζονται και με το αν αξίζει να ξεφορτώσουν τις θέσεις τους αυτή την εποχή.
Ποιος να πουλήσει τη θέση του, μόνο και μόνο γιατί η Fed μπορεί να αποφασίσει τον Ιούνιο, ή καλύτερα τον Ιούλιο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, αύξηση των επιτοκίων της όταν πλησιάζει η Τρίτη 24 Μαΐου. Η ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό είναι σε αντίθεση σχετικά με το πότε θα πρέπει η Ελλάδα να απολαύσει μια βελτίωση στο προφίλ του χρέους της.
Θυμίζουμε ότι όταν άρχισε να εμφανίζεται η υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους, από τον Νοέμβριο του 2012, οι αρμόδιοι των Βρυξελλών, για χάρη των Γερμανών, προσέθεταν στο κείμενο τη φράση «αν χρειαστεί». Αν εμφανιστεί έστω και μια υποψία διαφοράς στις διατυπώσεις των αποφάσεων την ερχόμενη Τρίτη, οι θεσμικοί θα θελήσουν να προεξοφλήσουν αρκετά θετικά για το μέλλον των μετοχών. Μια υποχώρηση, των «σκληρών» Γερμανών που θέλουν την τεχνοκρατική γνώση του ΔΝΤ, που θεωρείται πρότυπο επί της δημοσιονομικής λιτότητας, στην υπόθεση της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν αποκλείεται.
Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του ΧΑ, η διόρθωση ήταν σε αναμενόμενα πλαίσια και δεν άλλαξε τα δεδομένα. Για τον Γενικό Δείκτη, αν επιβεβαιωθεί η υπέρβαση του επιπέδου των 631 - 645 μονάδων, δημιουργούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 670 - 680 μονάδες. Γενικά, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μιας ενδεχόμενης λύσης για το χρέος, η ανοδική κίνηση φαίνεται να έχει δυνατότητα να δώσει 100 μονάδες στον μέσο όρο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ήπια πτωτικά τερμάτισαν χθες το βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών της Federal Reserve, και των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,52% στις 17.435,40 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,56% στις 4.712,53 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,37% στις 2.040,03 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Wal-Mart εκτινάχθηκε σχεδόν στο +10% λόγω των καλύτερων του αναμενομένου οικονομικών αποτελεσμάτων. Αντίθετα, η Goldman Sachs διολίσθησε άνω του 3% συμπαρασυρόμενη από τις πτωτικές πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εξάλειψε το σύνολο των ενδοσυνεδριακών απωλειών, λόγω της αύξησης κατά 3,8% των πετρελαϊκών παραγγελιών. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν οριακά κατά 0,02% στα 48,18 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,25% στα 48,81 δολάρια.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης του επιτοκίου τον προσεχή Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση να βελτιωθούν περαιτέρω τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Άλλωστε, οι Αμερικανοί τραπεζίτες εκφράζουν την πεποίθηση πως πλέον, ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%, η αγορά εργασίας ενισχύεται και η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 16.000, σε 278.000, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Μαΐου) ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν υποχώρηση στις 270.000 αιτήσεις, μετά την αύξηση κατά 20.000 αιτήσεων, η οποία σημειώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 7.500 αιτήσεις, στις 275.750, παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 αιτήσεων. Τέλος, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώθηκε κατά 13.000 στους 2,15 εκατ.
Παράλληλα, καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τα οικονομικά στοιχεία της Wal-Mart για το α’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 3,08 δισ. δολάρια ή στα 0,98 δολάρια/μετοχή έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί κερδών 0,88 δολαρίων/μετοχή. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία είχε ανέλθει στα 3,34 δισ. δολάρια (1,03 δολάρια/μετοχή) κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015.
Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν στα 115,9 δισ. δολάρια, έναντι 114,8 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και 113,2 δισ. δολαρίων των εκτιμήσεων. Για το επόμενο τρίμηνο, η αμερικανική αλυσίδα αναμένει κέρδη μεταξύ 0,95% και 1,08 δολαρίων ανά μετοχή.
Τέλος, σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την εξαγορά της Monsanto Co. φέρεται να βρίσκεται η Bayer AG, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα δεν παραθέτει πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της Bayer, ενώ δηλώνει άγνοια και για την πρώτη αντίδραση της Monsanto.
Eφόσον πάντως, οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, τότε θα συγκροτηθεί μία εταιρεία, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων, καθιστώντας το κοινό σχήμα τη μεγαλύτερη αγρο-χημική βιομηχανία. Ωστόσο, πηγές της Wall Street Journal σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η έγκριση της συμφωνίας από τις εποπτικές αρχές θα αποτελέσει μία «αρκετά δύσκολη υπόθεση».
ΕΥΡΩΠΗ
Πτώση άνω του 1% εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, λόγω των προθέσεων της Federal Reserve να αυξήσει εκ νέου τα αμερικανικά επιτόκια ανοίγοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» με την ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,68% στις 6.062 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,40% στις 9.805 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,85% στις 4.285 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,01% στις 334 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Tui AG διολίσθησε άνω του 2% ενώ αντίθετα, της Deutsche Bank ενισχύθηκε στο 3% εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου. Πτώση κατά 4% εμφάνισε από την πλευρά της, η μετοχή της Royal Mail.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει σημαντικές απώλειες, λόγω της αύξησης των εξαγωγών του πετρελαίου από το Ιράν. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατά 2,43% στα 47,07 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,43% στα 47,46 δολάρια.
Βαρίδι στο επενδυτικό κλίμα συνιστά και το θρίλερ με το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη νότια της Καρπάθου, στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Στο αεροπλάνο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Κάιρο, επέβαιναν 66 άτομα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας,αμετάβλητη στο 10,2% διατηρήθηκε στο α’ τρίμηνο του 2016, η ανεργία στη Γαλλία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Εξαιρουμένων των υπεράκτιων εδαφών, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 9,9%, καθώς εκτός αγοράς εργασίας παρέμειναν περίπου 2,8 εκατ. πολίτες. Στο δ’ τρίμηνο του 2015, η ανεργία στην ηπειρωτική Γαλλία είχε διαμορφωθεί στο 10%.
Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, παρά την αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίoυ. Συγκεκριμένα, σημείωσαν άνοδο κατά 1,3% έναντι του Μαρτίου του 2016 και κατά 4,3% έναντι του Απριλίου του 2015.
Παράλληλα, πτώση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2016 η κατασκευαστική παραγωγή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 0,9% στις χώρες της Ευρωζώνης και κατά 1,4% στις χώρες της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,6% και στις δύο περιοχές.
Στα εταιρικά αποτελέσματα, πτώση εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, τα καθαρά κέρδη της Royal Mail, τα οποία επλήγησαν από το υψηλό κόστος λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία των βρετανικών ταχυδρομείων ανήλθε στα 241 εκατ. στερλίνες, έναντι 325 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 9,25 δισ. στερλίνες έναντι 9,33 δισ. στερλινών το προηγούμενο έτος.
ΧΑ
Οι αγορές χθες, από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν πτωτικά και πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ευρώπη, λόγω της εγκατάστασης της άποψης πως η Fed μπορεί να ξεκινήσει την άνοδο των βασικών της επιτοκίων νωρίτερα από τους υπολογισμούς των αγορών. Τα χρηματιστήρια του ευρώ αφού ταλαντεύθηκαν, εμφάνισαν πτωτική τάση με σχετικά μεγάλα βήματα που μετά τις πρώτες ώρες δεν άλλαξε. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν με νευρικότητα αλλά πτωτικά και αυτό επέτεινε το καθοδικό κλίμα και στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σε κλείσιμο του ΧΑ με πτώση και κλείσιμο κοντά στο ελάχιστο μέρας. Οι τράπεζες στο ΧΑ δεν κάθισαν στο τιμόνι για την τάση της αγοράς, και η πτωτική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις ρευστοποιήσεις που συνόδευσαν την διαπαραγμάτευσή τους, ενώ μόλις ένα κλάδος εμφάνισε κέρδη.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο πολύ κατώτερο της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία διαρκώς σχεδόν σε αρνητικό πεδίο. Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με πτωτικό χάσμα και για τον 25άρη ήταν η φάση που πέρασε για λίγο πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Το μέγιστο ορίστηκε στο πρώτο μέρος και κοντά στις 11:23 ήταν οι 628,01 από 633,29 μονάδες για τον ΓΔ και οι 177,40 από 179,3 για τον 25άρη.
Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε προς στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 16:14 και ήταν οι 620,01 από 620,89 χθες και οι 174,43 από 174,48 μονάδες για τους ΓΔ και 25άρη αντίστοιχα. Μετά τις 12:10 και ως τις 15:20 το αγοραστικό ενδιαφέρον και η προσφορά βρήκαν ισορροπία και άρχισε η πλάγια κίνηση των δεικτών σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε μεταβολές της τάξης του -0,6%. Μετά τις 15:20 η κάθοδος που θα χαρακτήριζε το άνοιγμα στη Wall Street προκάλεσε την αναζήτηση νέου ελάχιστου από αυτό που ορίστηκε στο πρώτο μέρος.
Οι δείκτες κινήθηκαν μετά πτωτικά νευρικά και στις 16:14 ο ΓΔ βούτηξε στο ελάχιστό του αλλά σε επίπεδα οριακά ψηλότερα από τις 620 μονάδες. Αμέσως μετά οι εντολές αγοράς έφεραν το δείκτη δυο μονάδες ψηλότερα. Το δε κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη ορίστηκε, μετά τις δημοπρασίες, μια μονάδα πάνω από εκεί που τον άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευση.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (20 από 16) έναντι των ανοδικών (4 από 7) με ένα αμετάβλητο την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 7 είχαν άνοδο και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 43,404 από 73,468 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 25,80 από 46,74 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 59,44% από 63,7% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,92%, ο CAC είχε μεταβολή -0,83%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,15%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν μικτό ξεκίνημα και εγκαταστάθηκε η ανοδική τάση με περίσσια νευρικότητα, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,80% και -0,82%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,96% και έφθασε στις 622,28 από 628,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 175,39 από 177,33 με μεταβολή -1,09%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ τον 25άρη κατά 1,0 μονάδες και κατά 0,5 της μονάδας αλλά και έτσι έκλεισαν κοντά στο κατώτερο του εύρους της διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Πρώτων Υλών +0,63% από -1,57%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,27% από +1,01% Τροφίμων Ποτών -2,02% από -1,31% Κατασκευές Υλικά -1,57% από +0,20% Κοινής Ωφέλειας -1,57% από -0,64% Βιομηχανικών Προϊόντων -1,46% από -0,36% ο FTSEM -1,11% από +0,34% ο 25άρης -1,09% από +0,41% Τραπεζών -1,03% από +1,46% ο ΓΔ -0,96% από +0,31% Ακίνητης Περιουσίας -0,80% από -1,20% Ταξίδια Αναψυχή -0,73% από 1,48% Τεχνολογίας -0,39% από -0,29% Εμπορίου -0,26% από -1,00% Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,22% από -0,93% Τηλεπικοινωνιών -0,22% από -0,33% Πετρελαίου Αερίου -0,12% από +0,56%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% των Ασφαλειών 0,00% από +1,60% Υγείας 0,00% από -4,24%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,403 από 73,468 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,656 από 11,041 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,027 από 60,968 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,674 από 0,813 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,028 από 45,460 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 46,629 από 71,234 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 30 από 37 των καθοδικών σε 59 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 22.
Τεχνική ανάλυση
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Θετικό στοιχείο η παραμονή για επτά συνεδριάσεις πάνω από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα κινείται στις 612 μονάδες. Το να παραμείνει στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 612 μονάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την συνέχεια, καθώς από το Καλοκαίρι του 2014 ο Δείκτης κινείται μόνιμα κάτω από τον ΚΜΟ και η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης του θα μπορούσε να αλλάξει τα επίπεδα διακύμανσής του.
Αντίθετα ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα κινείται στις 628 μονάδες λειτουργεί προς το παρόν ως αντίσταση και περιμένουμε τις κρίσιμες εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα για να αποκτήσει ο Δείκτης την ανάλογη δυναμική για την διάσπασή της και την αναμέτρηση με την επόμενη σημαντική αντίσταση στις 650 μονάδες.
Στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη, κάτω από τις 610 μονάδες, είναι η περιοχή των 590 μονάδων που συναντάμε και τον ΚΜΟ 30 ημερών και στη συνέχεια οι 570 μονάδες.
Στα παράγωγα
Σήμερα έχουμε λήξη Παραγώγων για τα ΣΜΕ και options του δείκτη FTSE Large Cap του Μαΐου.
Οι θεσμικοί, μια μέρα προ της εκπνοής των σειρών Μαΐου, έδωσαν στον 25άρη μια κλιμακούμενη πτωτική πορεία, κρατώντας τον στην πρώτη ώρα, για λίγο, σε θετικό πεδίο, αλλά το μεγαλύτερο διάστημα στο αρνητικό. Από τις 11:50 ως τις 15:28 , τον κίνησαν πλάγια και πάνω από τις 176 μονάδες. Το ελάχιστο μέρας στις 174,43 μονάδες σημειώθηκε στις 16:14. Το μέγιστο ορίστηκε στις 11:24 και ήταν οι 177,40 μονάδες. Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 10,060 από 13,466 εκατ. ευρώ.
Διακινήθηκαν 4278 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου. Άλλαξαν χέρια 3206 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου με ανώτερο μέρας στις 181,00 μονάδες και κατώτερο οι 174,25. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 175,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 11 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Με τον 25άρη στο -1,09% και κλείσιμο στις 175,39 η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 174,50 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 175,00 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου στα 4.464 και στα 24.856 για τη σειρά Ιουνίου.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Στάση αναμονής τηρεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, την τρέχουσα εβδομάδα, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές. Θετικό στοιχείο η παραμονή για επτά συνεδριάσεις πάνω από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα κινείται στις 612 μονάδες. Το να παραμείνει στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 612 μονάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την συνέχεια.
Με την ως τώρα ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εν μέρει προεξοφλήσει την επιτυχή ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν αποφάσεις από το Eurogroup αλλά και στη συνέχεια από την ΕΚΤ και τους οίκους αξιολόγησης που μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική προς τις 700 μονάδες, ή σε αντίθετη περίπτωση να προβληματίσουν τους επενδυτές.
Οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 24/5, γύρω από το ζήτημα του χρέους, αλλά και το ύψος της δόσης θα είναι καθοριστικές για την διατήρηση της ανοδικής τάσης του Γενικού Δείκτη. Η Ελληνική Οικονομία έχει άμεση ανάγκη για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ιδιώτες και οποιαδήποτε απόφαση για μία δόση που θα κάλυπτε μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις θα προβλημάτιζε την Αγορά.
Μία συμφωνία για το χρέος, έστω βραχυπρόθεσμη, θα βοηθούσε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας. Η υπέρμετρη φορολογία και η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη, γι’ αυτό η επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων είναι επιβεβλημένη.
Οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων δείχνουν πως όλοι θέλουν μια συμφωνία και η έως τώρα πορεία του Δείκτη δείχνει ότι οι διορθώσεις προσφέρονται για τοποθετήσεις από τους ενεργούς επενδυτές.
Σήμερα
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν 0,6% ψηλότερα, αν και θα κλείσει κάτω κατά -0,3% για την εβδομάδα και κατά -4,2% μέχρι στιγμής φέτος. Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας διαγράφοντας τις απώλειες που εμφάνιζε νωρίτερα διαπραγματεύεται ψηλότερα 0,61%, επεκτείνοντας τα κέρδη για την εβδομάδα στο 1,9%, αφού το γιεν εξασθένισε έναντι του δολαρίου.
Οι μετοχές στην Κίνα αυξήθηκαν, επίσης, τόσο με τον CSI 300 όσο και με τους δείκτες Shanghai Composite στο +0,04%, και είναι σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη 0,3% και 0,7%, αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κερδίζει 1,15%, σε καλό δρόμο για μια άνοδο της τάξης του 0,5% για την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της New York Fed, William Dudley, μόνιμο μέλος της FOMC, είπε ότι υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση μεταξύ των ιθυνόντων της Fed, ότι οι αγορές υποτιμούν την πιθανότητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ότι η τράπεζα ήταν σε πορεία για μια αύξηση των επιτοκίων στο Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Οι αγορές προεξοφλούν ένα 32% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, έναντι 15% την Τρίτη. Η πλειοψηφία αναμένει τώρα μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά το δολάριο έναντι του καλαθιού των άλλων μεγάλων νομισμάτων, ήταν σταθερός στο 95,259 . Ο δείκτης είναι έτοιμος για μια εβδομαδιαία άνοδο +0,7%. Για το ευρώ επίσης ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει και είναι στα 1,12080 δολάρια, και ήταν κάτω -0,9% για την εβδομάδα.
Τα Νομίσματα είναι πιθανό να είναι ένα θέμα κατά τη συνεδρίαση των οικονομικών ηγετών της Ομάδας των 7 στην Ιαπωνία, την Παρασκευή και το Σάββατο. Η συνάντηση θα μπορούσε να αποκαλύψει ρήγμα εντός της ομάδας των προηγμένων οικονομιών σχετικά με θέματα που απλώνονται από το νόμισμα ως τις δημοσιονομικές πολιτικές.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στην ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος», στάθηκε εκ νέου, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είναι εφικτό να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους (χωρίς "κούρεμα", αλλά αυτό θα συνεπαγόταν την παραχώρηση ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων σε ό,τι αφορά τα δάνεια, κυρίως μιας μακράς περιόδου χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλών επιτοκίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου την Πέμπτη.
Μέτρα, ακόμη και νέους φόρους, ύψους κατ’ ελάχιστον 900 εκατ. ευρώ και μέγιστο 3,6 δισ. ευρώ, θα σηματοδοτήσει η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού». Ακόμη και αν η απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο των επόμενων ετών περιοριστεί στο 0,3% -για παράδειγμα, αν κλείσει το 2016 με πλεόνασμα 0,2% αντί για 0,5%-, ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να επιβάλει μέτρα 0,5% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας έτσι ακόμη και την απόκλιση του στόχου.
Έξι εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μόνο 500.000 περισσότερο, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που διεξάγεται στις Επιτροπές της Βουλής.
«Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ, όπως και το 2015. Δεν υπάρχει καμία συνολική επιβάρυνση. Όμως το 2016 μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες και αλλάζει η κατανομή των φορολογικών βαρών.
Την ολοκλήρωση της διενέργειας του ηλεκτρονικού διαγωνισμού (e-Auction) για τηναξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου Ξενοδοχείο «ΛΗΤΩ» στη Xώρα της Μυκόνου, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www. e-publicrealestate.gr ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Η εταιρεία «ΑΣΤΕΡΑΣ 2020» προσέφερε το ποσό των 16.901.123 ευρώ, που υπερβαίνει κατά 69% την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και είναι σημαντικά υψηλότερο από την αποτίμηση, σημειώνει το Ταμείο.
Την άμεση μεταβίβαση των δημόσιων επιχειρήσεων ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ στη νέα Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), περιλαμβάνει ένα εκ των παραρτημάτων του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Με το ίδιο παράρτημα, σε επόμενο διάστημα θα μεταβιβασθούν στην ΕΔΗΣ η ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ+0,87% η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-3,82% η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. και η ΔΕΗ, ΔΕΗ-0,68%καθώς και ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων του Δημοσίου.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ανεπίσημο συμπόσιο που έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών-μελών της G7, αλλά και ακαδημαϊκών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα προκαλέσει γενικότερη οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με πηγή της G7. Το συμπόσιο είναι κλειστό για τα ΜΜΕ, ενώ οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι μόνο τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, δε μπορούν να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων, καθώς και για κοινές κυρώσεις σε βάρος τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της Ε.Ε., τα 28 κράτη-μέλη έχουν αυτήν τη στιγμή τις δικές τους μαύρες λίστες φορολογικών παραδείσων ή «μη συνεργάσιμων» επικρατειών, αλλά οι λίστες αυτές διαφέρουν μεταξύ τους και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να αποφασίσει αν και ποια περιοριστικά μέτρα θέλει να επιβάλει.
Στο 8,6% του ΑΕΠ διευρύνθηκε τον Απρίλιο, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,7% έναντι 3,3% της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποστήριξε το προηγούμενο διάστημα, ότι το έλλειμμα δεν θα ξεπερνούσε το 3%, ενώ είχε δεσμευτεί ότι τα επόμενα χρόνια θα μηδενιστεί.
Κατά 16.000, σε 278.000, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Μαΐου) ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν υποχώρηση στις 270.000 αιτήσεις, μετά την αύξηση κατά 20.000 αιτήσεων, η οποία σημειώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Την σύναψη δανείου, ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών του Ιράκ. Οι όροι αποπληρωμής κρίνονται αρκετά ευνοϊκοί, καθώς το επιτόκιο, για αρκετά χρόνια, θα παραμένει σταθερό στο 1,5%. Οι ανακοινώσεις του ιρακινού υπουργείου αποτέλεσαν απόρροια των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, οι οποίες διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιορδανία.
Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τα οικονομικά στοιχεία της Wal-Mart για το α’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 3,08 δισ. δολάρια ή στα 0,98 δολάρια/μετοχή έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί κερδών 0,88 δολαρίων/μετοχή. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία είχε ανέλθει στα 3,34 δισ. δολάρια (1,03 δολάρια/μετοχή) κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015.
Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, παρά την αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίoυ. Συγκεκριμένα, σημείωσαν άνοδο κατά 1,3% έναντι του Μαρτίου του 2016 και κατά 4,3% έναντι του Απριλίου του 2015.
Οι επιδόσεις των λιανικών πωλήσεων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της The Wall Street Journal.