Τρ. Πειραιώς: Σύμβαση χρηματοδότησης έργου του δήμου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 16:25
UPD:16:28
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη σύμβαση χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε οδικούς άξονες και πάρκα της Θεσσαλονίκης, υπέγραψαν σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς και ο δήμος της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος «JESSICA».

O συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «JESSICA» διαμορφώνεται στα 3,3 εκατ. ευρώ. Η αποπληρωμή της σύμβασης θα διαρκέσει 15 χρόνια, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 1,20%.

Η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση, η οποία προέκυψε ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αντιστοιχεί στο 10% του κόστους επένδυσης - δηλαδή τα 500.000 ευρώ.

Στόχος της επένδυσης, είναι η ενεργειακή διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και η μείωση των ενεργειακών δαπανών του δήμου, καθώς και η βελτίωση του αστικού τοπίου της πόλης, μέσω της αισθητικής αναβάθμισης των περιοχών και των οδικών αξόνων.

To JESSICA

Το JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και υλοποιείται στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, στοχεύοντας στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το JESSICA εισήγαγε μία νέα και διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης (δανειακή επιστρεπτέα χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους επιτοκίου και διάρκειας αποπληρωμής, αντί επιχορήγησης).

Η Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζεται 40 εκατ. ευρώ κεφαλαίων του JESSICA («Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές») για χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης υπό την ιδιότητά της ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Πειραιώς συγχρηματοδοτεί τα έργα με 16,8 εκατ. ευρώ από δικούς της και άλλους ιδιωτικούς πόρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα