Alcoa, Norsk Hydro: Κλείνουν εργοστάσια στη Γερμανία, τα μεταφέρουν στην Ισλανδία

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 09:55

ΚΛΕΙΝΟΥΝ τα χυτήριά τους στην Γερμανία, η Alcoa Inc. και η Norsk Hydro ASA, ενώ κατασκευάζουν νέα εργοστάσια στην Ισλανδία, όπου το κόστος της παραγωγής είναι χαμηλότερο, τονώνοντας την οικονομία στο νησί του Βορείου Ατλαντικού με τους 293.000 κατοίκους.

Η Alcoa, η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, δαπανά 1,1 δισ. δολ. σε χυτήριο στην Ισλανδία, μετά τη συμφωνία που έκλεισε με την κρατική Landsvirkjun Hf, για την προμήθεια ενεργείας για 40 χρόνια. Η Norsk Hydro, με έδρα το Οσλο, η τρίτη σε μέγεθος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, σκέφτεται επίσης τη δημιουργία ενός χυτηρίου στην Ισλανδία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αλουμινίου της εταιρείας, Harald Nilsen.

«Το μόνο μέρος στο οποίο είναι πιθανό να δημιουργήσεις μεγαλύτερη δυναμικότητα στην Ευρώπη, είναι η Ισλανδία», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Nilsen στις 21 Ιουνίου, στο Οσλο.

Στην Γερμανία, όπου η Norsk Hydro δαπάνησε 2,8 δισ. δολ. πριν από τρία χρόνια για την εξαγορά της VAW AG, του τμήματος αλουμινίου της E.ON AG, έχει προβλήματα από την αύξηση των τιμών ενεργείας σε επίπεδα ρεκόρ. Τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο, σύμφωνα με την German Aluminum Association. Η ενέργεια, που αποτελεί το 1/3 του κόστους για την παραγωγή αλουμινίου, είναι περίπου 30% φθηνότερη στην Ισλανδία, απ'ό,τι σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον Lloyd O'Carroll της BB&T Capital Markets, στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,9%, το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας περιόδου, τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας είχε ρυθμό 1,1%. Για το σύνολο του 2005 η οικονομία των 14 δισ. δολ. της Ισλανδίας, ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, Sedlabanki, τον περασμένο μήνα. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα αναπτυχθεί – σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bundesbank – με ρυθμό 1% φέτος.

Οι εταιρείες αλουμινίου, μεταφέρονται σε φθηνότερες περιοχές, καθώς οι τιμές του μετάλλου, το οποίο δημιουργείται από την διάλυση της αλουμίνας σε σκόνη, και χρησιμοποιείται για την παραγωγή κυτίων ποτών έως και μαχητικών αεροσκαφών, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 14%, από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα οποία αναρριχήθηκαν στις 29 Μαρτίου.

Η Alcoa, η Norsk Hydro και άλλες εταιρείες αλουμινίου, ενδέχεται να δαπανήσουν το συνδυασμένο ποσόν των 75 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, για τη μεταφορά της δυναμικότητάς τους, σε χώρες με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με τον Kenneth Bern, αντιπρόεδρο του τμήματος στρατηγικής και ανάπτυξης εργασιών της Norsk Hydro.

Μόνο η Alcoa, μειώνει το προσωπικό της κατά 6.500 θέσεις εργασίας και κλείνει εργοστάσια στις ΗΠΑ και τη Γερμανία φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 23 Ιουνίου. Στις 28 του ίδιου μήνα, η Norsk Hydro ανακοίνωσε, ότι, θα κλείσει το χυτήριό της στη Γερμανία και θα μειώσει την παραγωγή της στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα την απώλεια 870 θέσεων εργασίας. Η βιομηχανία αλουμινίου της Ευρώπης, απασχολεί περισσότερους από 236.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την European Aluminum Association.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα