Seiyu: Ανοδος των μετοχών μετά το δημοσίευμα για αύξηση του μεριδίου της Wal-Mart

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 12:33

ΤΗ μεγαλύτερη άνοδο, σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, μετά το δημοσίευμα σε εφημερίδα, ότι η Wal-Mart Stores Inc., θα αυξήσει το μερίδιό της στην τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Ιαπωνίας, περισσότερο από το 50% και θα επιταχύνει την ανακαίνιση των καταστημάτων της, σημείωσαν οι μετοχές της Seiyu Ltd.

Οι μετοχές της Seiyu, σημείωσαν άνοδο 6,1% ή 13 γιέν στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, μετά την άνοδο που είχαν σημειώσει νωρίτερα, σε ποσοστό της τάξης του 13%. Ο δείκτης Topix των εταιρειών λιανικής πώλησης, σημείωσε άνοδο για έκτη ημέρα, σε ποσοστό 0,8%.

Η Wal-Mart, με έδρα το Μπέντοβιλ του Αρκάνσας των ΗΠΑ, θα αυξήσει το μερίδιό της, πάνω από 42% στην Seiyu, και θα δαπανήσει περίπου 50 δισ. γιέν (448 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για να ανακαινίσει τα 200 καταστήματά της μέχρι το τέλος του 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai.

H μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, Wal-Mart, έχει επενδύσει στη ιαπωνική εταιρεία 74,6 δισ. γιέν από τον Μάϊο του 2002 που αγόρασε το μερίδιο. Η Seiyu, έχασε χρήματα κατά τις δύο τελευταίες χρήσεις, καθώς προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες ομοειδείς της, συμπεριλαμβανομένης της Aeon Co., στην αγορά των σούπερ μάρτετ της Ιαπωνίας, ύψους 14 τρισ. γιέν.

«Η Wal-Mart, παρά το γεγονός ότι δεν σημειώνει επιτυχία στην Ιαπωνία, όπως τουλάχιστον ήλπιζε, έχει ακόμη επικεντρωμένο το ενδιαφέρον της σε αυτήν την αγορά», ανέφερε ο David Marra, αναλυτής της A.T. Kearney Inc., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουν ότι για να επιτύχουν χρειάζονται μεγαλύτερο έλεγχο, ο οποίος θα έχει αποτέλεσμα τη ταχύτερη εφαρμογή των αρχών τους».

«Η Seiyu δεν έχει αποφασίσει κάτι για το μερίδιο της Wal-Mart και τη νέα επένδυση», ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Ryuichi Goto.

Η ιαπωνική εταιρεία, η οποία διαθέτει 404 καταστήματα σε εθνικό επίπεδο, απασχολούσε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, 35.426 υπαλλήλους, όπως αναφέρεται στο Web site της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα