Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινείται η τιμή του χαλκού

Μετά τις απεργίες σε ορυχεία στην Αριζόνα και τη Χιλή
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 13:56

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της Grupo Mexico SA, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, ότι οι απεργίες, που θα γίνουν στα περισσότερα από τα ορυχεία της στην Αριζόνα, ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή κατά 50%.

Οι εργαζόμενοι στα περισσότερα ορυχεία της Asarco Inc., που ανήκουν στην Grupo Mexico. στις ΗΠΑ, απεργούν από την 1η Ιουλίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Zaldivar της Placer Dome Inc., στη Χιλή, κατέβηκαν από χθες σε απεργία, και η παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί κατά ένα τέταρτο την κάθε μία ημέρα της απεργίας, σύμφωνα με την Placer Dome.

Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME), έκλεισαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε 31 χρόνια.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο Χρηματιστήριο, αυξήθηκε 19 δολ. ή 0,6% φθάνοντας στα 3.251 δολ. ο τόνος, στις 9:33' π.μ., στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Τα συμβόλαια σημείωσαν φέτος άνοδο 3,2%, μετά την άνοδό τους πέρυσι, σε ποσοστό της τάξης του 37%.

Το μεταλλείο του Zaldivar έχει προγραμματιστεί να παράγει 150.600 τόνουw φέτος, και της Asarco, 212.000 τόνους χαλκού. Η παραγωγή, ενδέχεται να μειωθεί κατά 125.000 τόνους, εξ αιτίας των απεργιών, σύμφωνα με την Grupo Mexico.

Οι απεργίες θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες πριν αρχίσουν να επηρεάζουν τα παγκόσμια αποθέματα του μετάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Robin Bhar, της Standard Bank London.

Αλλα πρόσφατα προβλήματα στη Ν. Αμερική, δεν επηρέασαν ανοδικά τις τιμές του μετάλλου. Το μεταλλείο Cerro Colorado, της BHP Billiton στην Χιλή, παρέμεινε κλειστό από τις 13 Ιουνίου, καθώς σεισμός προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις του. Η παραγωγή άρχισε πάλι την 1η Ιουλίου. Οι τιμές του χαλκού έχουν υποχωρήσει από τις 10 Ιουνίου, 65 δολάρια.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 3 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 1.700 δολ. ο τόνος. Το νικέλιο αυξήθηκε 125 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 14.225 δολ. Ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 5 δολ., ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 7.250 δολ. και ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε 6,5 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 1.197 δολ. Ο μόλυβδος ήταν το μόνο μέταλλο που σημείωσε απώλειες κατά 5 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 859 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα