Τα ΕPSAS στο 17ο συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016 16:42
UPD:16:45
Thodoris Anagnostou

Διεξήχθη με επιτυχία το 17ο συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με θέμα «Ευρωπαϊκά Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα EPSAS: Εξελίξεις & προοπτικές στην Ελλάδα».

Το συνέδριο κάλυψε το θέμα των Ευρωπαϊκών Λογιστικών Προτύπων Δημόσιου Τομέα (ΕPSAS), τα οποία είναι ένα σύνολο προτύπων που έχουν αναπτυχθεί με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της διαφάνειας των λογιστικών και της οικονομικής πληροφόρησης του δημόσιου τομέα, καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων οικονομικής διαχείρισης  από τις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών.

Η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρώπη καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μεταρρύθμιση και εναρμονισμένα συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού και λογιστικής του δημόσιου τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα έχει έρθει η ώρα για την εφαρμογή σύγχρονων προτύπων προϋπολογισμού και λογιστικής για το δημόσιο τομέα με μετάβαση από την ‘ταμειακή βάση’ στην ‘βάση δεδουλευμένων’, ώστε να αναβαθμιστεί η λογιστική παρακολούθηση των οικονομικών του δημοσίου τομέα και η κατάρτιση των προϋπολογισμών.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι πρόεδροι του ΣΟΕΛ Χ. Αλαμάνος, της ΕΛΤΕ Γ. Βενιέρης, και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ελεγκτών Λογιστών P. Kriz.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν:

  • Βασίλης Κατριβέσης - Γενικός Διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Δημοσίου Λογιστικού
  • Αλέξανδρος Μακαρονίδης - Προϊστάμενος Μονάδας, Ειδικής Ομάδας (Task Force) για τα Ευρωπαϊκά Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (EPSAS), Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Eurostat  Ross Campbell - Διευθυντή Δημοσίου Τομέα, ICAEW
  • Thomas Müller-Marqués Berger - Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας Δημοσίου Τομέα της  FEE, Partner EY
  • Ian Carruthers - Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Τομέα (IPSASB, IFAC)

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνόψισε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Γ. Σαμοθράκης, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με τοποθέτησή του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα