FAZ: Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016 12:51
UPD:12:52
EPA/JENS BUETTNER

«Τελικά ο κίνδυνος για την συνοχή της Ευρώπης δεν προήλθε από το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και από το εάν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη και πιθανόν, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα FAZ, τονίζοντας ότι ακόμη και σκληροί επικριτές της Αθήνας πλέον, αναγνωρίζουν την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης.

«Τα πράγματα φαίνονται ίδια με πέρυσι, στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι παίκτες, ακόμα και εκείνοι, οι οποίοι φλέρταραν μ' αυτό» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Τελικά ο κίνδυνος για την συνοχή της Ευρώπης δεν προήλθε από το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και από το εάν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη και πιθανόν, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προήλθε απ' έξω: από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες απ' όλον τον κόσμο, οι οποίοι πέρασαν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.»

Η FAZ επισημαίνει ότι στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η μεταναστευτική κρίση. «Είναι πλέον Μάιος και η Ευρώπη προς το παρόν τα κατάφερε. Η Ελλάδα άλλαξε τη νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, κατασκεύασε κέντρα υποδοχής, εκσυγχρόνισε την προστασία των συνόρων, συνήψε συμφωνίες με την Τουρκία» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – παραδέχεται ο αρθρογράφος – ακούγονται φωνές, σύμφωνα με τις οποίες «η προσφυγική κρίση πειθάρχησε τους Έλληνες». «Πράττουν το σωστό, δέχθηκαν βοήθεια, σκέπτονται διαφορετικά» τονίζουν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, πλέκοντας το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Φυσικά και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαμάχες, η προσφυγική κρίση έχει επιλυθεί τόσο λίγο, η Ελλάδα στέκεται μόνη στα πόδια της εξίσου λίγο» παραδέχεται η εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «η προθυμία του περασμένου καλοκαιριού να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό και μετά να κοιτάνε τι θα συμβεί, αυτή η προθυμία η οποία κυριαρχούσε στους οικονομολόγους και στους αντιπάλους του ευρώ, δεν υφίσταται πλέον». «Η Ευρώπη έγινε πιο σοβαρή, πιο νηφάλια και πιο έξυπνη» συμπεραίνει.

«Όταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών (στις 9 Μαΐου) στις Βρυξέλλες, όλοι μετακινήθηκαν - ιδίως ο Σόιμπλε - και έτσι σχεδιάστηκε τουλάχιστον μια λύση. Οι Έλληνες πρέπει σύμφωνα μ' αυτήν, να δημιουργήσουν έναν αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό για την περίπτωση που θα μείνουν πίσω στο συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Αθήνα επιθυμεί να το επιτύχει με περικοπές του προϋπολογισμού και πρόσθετους φόρους. Οι Ευρωπαίοι δανειστές συλλαβίζουν από την πλευρά τους, ακριβέστερα πώς θα καταστεί το ελληνικό χρέος ελέγξιμο. Υπάρχει γι’ αυτό μια εργαλειοθήκη: μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, μετάθεση της έναρξης εξόφλησης του χρέους, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποπληρωμής του» αναλύει η FAZ, καταλήγοντας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα