Market beat: Την μελλοντική άνοδο «βλέπουν» όσοι μαζεύουν μετοχές τώρα

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016 09:35
UPD:09:35
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη, θα άρει τις ανησυχίες στην αγορά και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για ανάκαμψη, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο. Από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών τονίζεται ότι αξίζει: «Να θυμόμαστε πάντα πως η Αγορά προεξοφλεί και τα αρνητικά και τα θετικά σε μία Οικονομία, πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε». Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για την στήλη από χθες το πρωί ήταν πολύ πιθανό να επιχειρηθεί το μάζεμα των μετοχών από τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών επενδυτών που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διακράτησαν τις μετοχές από τις ΑΜΚ. Οι επαγγελματίες αναμένουν συνέχεια στην άνοδο μετά τις εξελίξεις στις 24/5. Τo Ελληνικό spread συνεχίζει την πτωτική του πορεία, γεγονός που βοηθάει στην ψυχολογία της επενδύσεις. Ο ΓΔ, από την άλλη, έχει πιάσει ένα στόχο που τεχνικά θέλει προσοχή, βραχυπρόθεσμα. «Ουσιαστικά στις 24 Μαΐου αναμένεται να κλείσει ένα κύκλος. Όπως φαίνεται το κλείσιμο της Αξιολόγησης και τα εφεδρικά μέτρα, θα απομακρύνουν τους βαθμούς αβεβαιότητας που είχαν συσσωρευτεί στην Ελληνική Οικονομία στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο επόμενος κύκλος θα έχει σαν κύριο θέμα την διευθέτηση του χρέους και την υλοποίηση των πρόσφατα συμφωνηθέντων. Αν και τα μέτρα, τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό υφεσιακή επίδραση, μέρος των απωλεσθέντων ωφελειών για τις μετοχές θα μπορούσε να αναπληρωθεί με μια επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού, ή με την επίσπευση άλλων αναπτυξιακών δράσεων (ΕΣΠΑ. Αποκρατικοποιήσεις, Πακέτο Γιούνγκερ)». Παρατηρούσε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Τεχνικά ο ΓΔ έχει ήδη στείλει σήματα πως ετοιμάζεται για ψηλότερα επίπεδα και αυτό σχετίζεται με τη διατήρηση τιμών που είναι πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών και κάτω από την τιμή του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών. Αν περάσει και πάνω από τον εκθετικό, τιμές ανώτερες των τρεχουσών αναμένονται. Μπορεί ορισμένοι να μην σέβονται την στατιστική ανάλυση αλλά οι σύγχρονοι επαγγελματίες διαχειριστές την υπολογίζουν και μάλιστα πολύ περισσότερο από τη ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό. Το ΧΑ είναι ο μόνος χώρος που οι ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει κεφάλαια την εποχή της ελεγχόμενης πτώχευσης και της διαρκούς ύφεσης. Είναι επίσης προεξοφλητικός μηχανισμός και θα λειτουργήσει ως τέτοιος όταν από τις Βρυξέλλες φανεί η πρόθεση των ισχυρών της ευρωζώνης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ.

Το φαινόμενο να πέφτουν οι ρυθμοί των συναλλαγών όταν έχουμε πτώση στις τιμές των βασικών δεικτών προς το τέλος της συνεδρίας μπορεί να αποδοθεί στην τακτική των ισχυρών θεσμικών για να μαζέψουν μετοχές στα τρέχοντα ή και κάπως κατώτερα επίπεδα. Οι κινήσεις επί των τραπεζικών μετοχών αναδεικνύουν τον φόβο μήπως οι πιέσεις τις κάνουν «πολύ φθηνές».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν χθες το βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, δεχόμενοι στήριξη από το ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,00% στις 17.710,30 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,25% στις 4.775,76 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,98% στις 2.066,65 μονάδες.

Στο ταμπλό , η μετοχή της Apple εμφάνισε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τον Μάρτιο, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το "μπάσιμο" του Γουόρεν Μπάφετ στο μετοχικό κεφάλαιο του τεχνολογικού κολοσσού, μέσω της απόκτησης μετοχών, αξίας 1 δις ευρώ.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, λόγω τόσο της μειωμένης παραγωγής σε Νιγηρία και Βενεζουέλα, όσο και των αισιόδοξων εκτιμήσεων της Goldman Sachs. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,53% στα 47,84 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,47% στα 49,01 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 16.460 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κινήθηκε σταθεροποιητικά στο +0,02% και τις 1.967 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,48% στις 5.354 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε κέρδη κατά 0,45% στις 2.839 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,84% στις 481 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 19.976 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Anacor Pharmaceuticals Inc προχωρά η Pfizer Inc, με το ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 5,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του deal, η Pfizer θα καταβάλλει το ποσό των 99,25 δολαρίων ανά μετοχή της Anacor. Σημειώνεται ότι η μετοχή της τελευταίας στη Wall Street βρίσκεται αυτή τη στιγμή, στα 64,03 δολάρια. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ' τρίμηνο του 2016.

«Η υπερπροσφορά πετρελαίου βαίνει προς το τέλος της» εκτιμούν από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι «βλέπουν» αύξηση της τιμής του βαρελιού άνω των 50 δολαρίων στο β' εξάμηνο του έτους. Όπως εξηγούν αναλυτικά, η ισχυρή ζήτηση και η μείωση της παραγωγής «οδηγούν» την αγορά προς μία κατάσταση, όπου η ζήτηση για αργό θα υπερτερεί της προσφοράς. Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να προκύψει εντός του Μαΐου, μετά και την ανεπάντεχη αύξηση της ζήτησης στο α' τρίμηνο του 2016.

Στην Κίνα, στο 6% επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγή στην Κίνα, καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2015, είχε διαμορφωθεί στο 6,8%. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αύξηση κατά 0,47% έναντι αύξησης 0,64% τον Φεβρουάριο του 2016. Οι λιανικές πωλήσεις παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 10,1% τον Απρίλιο, έναντι 10,5% τον Μάρτιο και 10,6% των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισαν στο α' τετράμηνο του 2016 οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Κίνα, αντικατοπτρίζοντας τις μείζονας σημασίας προκλήσεις της κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο 5,2% έναντι 5,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Το μερίδιο των ιδιωτικών επενδύσεων στον συνολικό αριθμό των επενδύσεων, υποχώρησε στο 62,1% έναντι 65,3% το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις στον τομέα των υποδομών τέλος, ενισχύθηκαν κατά 19% έναντι 19,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Κίνας, όσο και των σημαντικών κερδών στην τιμή του πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 6.149 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,21% στις 4.311 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 334,68 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια σε  Γερμανία,  Δανία, Αυστρία, Νορβηγία και Ελβετία έμειναν «κλειστά», λόγω δημόσιας αργίας.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Anglo American ενισχύθηκε κατά 5,41% και της BHP Billiton κατά 2,09% μετά την αναβάθμιση της τιμής - στόχου από την Credit Suisse.  Αντίθετα, η H&M παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, παρά την αύξηση των πωλήσεων σε υψηλό πέντε ετών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, προειδοποιεί ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται μία σειρά κινδύνων για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, «Το Brexit αναμένεται να δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις σε Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρο και Λουξεμβούργο, καθώς η έκθεσή τους στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ» επισημαίνει ενδεικτικά.

Εκτός των προαναφερθέντων χωρών, ο Fitch τονίζει ότι αρνητικές, μεσοπρόθεσμες εξελίξεις αναμένεται να έχουμε και σε  Ισπανία,  Γαλλία  και Γερμανία, λόγω της υψηλής τραπεζικής σύνδεσης με τη Βρετανία. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των αξιόχρεων αρκετών κρατών - μελών της Ε.Ε., διευκρινίζοντας βέβαια, ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα είναι ηπιότερος στην Ε.Ε., παρά στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, στην απόλυση 850 εργαζομένων, στον τομέα της πληροφορικής, προχωράει σήμερα η HSBC, υλοποιώντας το πρώτο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των ανθρώπινου δυναμικού κατά 8.000 άτομα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η HSBC διέθετε 47.000 εργαζόμενους στη Βρετανία. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά 1/6 έως τα τέλη του επόμενου έτους.

ΧΑ

Οι αγορές από το πρωί χθες στην Ασία ξεκίνησαν ανοδικά, αλλά αντίθετα κινήθηκαν οι δείκτες στην Ευρώπη. Αφού αρχικά ταλαντεύθηκαν, εμφάνισαν πτωτική τάση με σχετικά μικρά βήματα που μετά τις πρώτες ώρες έγινε πτωτική. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν με ανοδική δυναμική και μεγάλη νευρικότητα. Οι τράπεζες στο ΧΑ  κάθισαν στο τιμόνι για την τάση της αγοράς, με το καλημέρα και έδωσαν με την πτώση τους στους βασικούς δείκτες πλάγια κίνηση, ενώ αρκετοί κλάδοι συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη. 

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν αξία συναλλαγών πολύ κατώτερη του μέσου τζίρου  της τρέχουσας βδομάδας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία με επίπεδη κλίση και κίνηση που τους έδινε μεταβολές από -0,4% ως +1% μέχρι τις 16:30 και κίνηση μετά που τους έφερε στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης που ήταν στενή. Το μέγιστο ήταν οι 627,41 μονάδες για τον ΓΔ και οι 176,11 για τον 25άρη.

Οι δείκτες κινήθηκαν αρχικά πτωτικά και στις 10:32 σημειώθηκε το ελάχιστο των δεικτών ήταν οι 619,67 μονάδες για ΓΔ και οι 173,23 για τον 25άρη. Αμέσως μετά οι εντολές αγοράς σε περίπου μιάμιση ώρα έφεραν τους δείκτες σε θετικό πεδίο και με μεταβολές +0,80%.

Το μέγιστο ημέρας ορίστηκε στο πρώτο μέρος και κατά τις δημοπρασίες οι πιέσεις μείωσαν τον ΓΔ κατά 0,9 της μονάδας για τον ΓΔ και κατά 0,7 για τον 25άρη.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (18) έναντι των ανοδικών (5) με δυο αμετάβλητα τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 11 είχαν άνοδο και 5 ήταν αμετάβλητες. Στα 49,024 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 31,53 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 63,7% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν σε αργία, ο CAC είχε μεταβολή -0,51%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,10%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και η τάση διατηρήθηκε με περίσσια νευρικότητα, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,51% και +0,43%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,35% και έφθασε στις 620,50 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 173,78 με μεταβολή -0,20%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 0,8 μονιάδες στον ΓΔ και κατά 0,4 τον 25άρη χαμηλότερα και έτσι έκλεισαν κάτω από το μέσο του εύρους της διακύμανσης ημέρας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +4,28%, Χημικών +2,73%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,64%, Ασφαλειών +1,71%, Ακίνητης Περιουσίας +0,42%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,15%, και ο FTSEM +0,13%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Εμπορίου -2,99%, Πρώτων Υλών -2,34%, Πετρελαίου Αερίου -1,94%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,91%, Τραπεζών -1,47%, Υγείας -1,21%,Ταξίδια Αναψυχή -1,01%, Κοινής Ωφέλειας -1,00%, Τηλεπικοινωνιών -0,87%, ο ΓΔ -0,35%, Τεχνολογίας -0,22%, ο 25άρης  -0,20%, Κατασκευές Υλικά -0,11%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,249 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,787  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 44,025 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,150 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,007 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 59,488  εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 των καθοδικών σε 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί, έδωσαν στον 25άρη χθες πλάγια πορεία, από την αρχή ως το τέλος των συναλλαγών. Αλλά, σε ορισμένα διαστήματα, όπως από τις 11:20 ως τις 12:30, τον κίνησαν ανοδικά. Το ελάχιστο μέρας στις 173,23 μονάδες σημειώθηκε στις 10:32. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις 12:29  και ήταν οι 176,11 μονάδες. Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε πιο κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,064 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 3806 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο μέρας στις 176,50 μονάδες και κατώτερο στις 173,25. Άλλαξαν χέρια 7519 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου. Ανώτερο μέρας στη σειρά αυτή ήταν οι 177,25 μονάδες και κατώτερο οι 174,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 174,25 μονάδες, με μεταβολή -0,85% από την εκκαθάριση της 13/5 στις 175,75 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 175,00 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 175,50 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου στα 11050 και στα 12341 για τη σειρά Ιουνίου. 

Αρχικά ζητούμενο για τον δείκτη των παραγώγων είναι να περάσει σταθερά πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Επιμένουμε: Ο δείκτης των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών την Πέμπτη, όταν έκλεισε στις 178,01 μονάδες με μέγιστο τις 178,67 και τον ΚΜΟ 200 στις 176,79 μονάδες. Αλλά την Παρασκευή, ο 200άρης βρέθηκε στις 176,63 μονάδες και ο δείκτης κλείνοντας στο κατώτερο μέρας βρέθηκε στις 174,12.

Άρα, δεν κράτησε το φίλτρο των τριών συνόδων ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αναφορικά με τον ΚΜΟ 200 ημερών και τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητά του να οδηγηθεί σε τιμές πάνω από το μέγιστο του 2016, που ακόμα παραμένει αυτό της πρώτης συνόδου του έτους. Απέχει δε από τα τρέχοντα επίπεδα αρκετά, αφού αφορά σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 181 μονάδες. Ο δε εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 180,54 μονάδες και αυτός αρκετά ψηλότερα από τον 25άρη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Μπροστά μας έχουμε την πολύ σημαντική ημερομηνία της 24ης Μαΐου, που ουσιαστικά περιμένουμε μία συμφωνία και παράλληλα την πληρωμή της δόσης που θα δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην Οικονομία. Φυσικά θα ακολουθήσουν σημαντικά θετικά δεδομένα, αμέσως μετά την αξιολόγηση με το Χ.Α. να προεξοφλεί την όλη κατάσταση.

Το θέμα χρέος φυσικά και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εικόνα της Οικονομίας, μιας ρύθμιση του θα απομάκρυνε τον φόβο των επενδυτών που ξέρουν πως από το 2022 και μετά, είναι αδύνατον να πληρωθεί το χρέος έτσι όπως είναι δομημένο.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, με το IMF και την Αμερική να πιέζουν τους Ευρωπαίους να δώσουν μία άμεση λύση στο θέμα.

Τo Ελληνικό spread συνεχίζει την πτωτική του πορεία, γεγονός που βοηθάει στην ψυχολογία της επενδύσεις. Ο ΓΔ, από την άλλη, έχει πιάσει ένα στόχο που τεχνικά θέλει προσοχή, βραχυπρόθεσμα, αλλά έχει βάλει τις βάσεις για μία ανοδική μεσοπρόθεσμη πορεία. Ιδανικά θα θέλαμε το κλείσιμο του μήνα πάνω από τις 610 μονάδες, για να πούμε ότι ο ανοδικός δρόμος έχει ανοίξει με πρώτο, επόμενο, στόχο τις 750 - 780 μονάδες.

Να προσέξουμε δε, πως μετά το κλείσιμο μήνα στα επίπεδα, όποιο βύθισμα στις 570, ή ακόμα και στις 550 μονάδες, θα είναι ευκαιρία για αγορές. Σίγουρα η επιλογή, για άλλη μία φορά τα τελευταία αρκετά χρόνια να φορτώσουμε με φόρους το έλλειμμα και όχι με μείωση δαπανών, το πιο πιθανό είναι να καθυστερήσει σημαντικά την όποια ανάπτυξη, χωρίς να έχει και ιδιαίτερες πιθανότητες να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο λεγόμενος "κόφτης" είναι ουσιαστικά άλλη μία ασφαλιστική δικλείδα για το πρωτογενές πλεόνασμα, δίνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο στους Δανειστές, όσο και στους Επενδυτές για το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως μας λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο μέλλον, που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία.

Να θυμόμαστε πάντα πως η Αγορά προεξοφλεί και τα αρνητικά και τα θετικά σε μία Οικονομία, πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεκόλλησαν από τα χαμηλά δύο μηνών σήμερα Τρίτη μετά από μια ανάκαμψη του γίγαντα της τεχνολογίας, της Apple Corp, και από τα κέρδη των τιμών του πετρελαίου βάσει των οποίων ενισχύθηκε η Wall Street.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,4%, με την παράταση της ανάκαμψης από χαμηλά σε βάθος δύο μήνες την Παρασκευή. Ο  Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε περίπου 0,8%.

Η διάθεση της αγοράς υπέρ ανάληψης κινδύνου φαίνεται να επιστρέφει, ή μάλλον, η υπερβολική απαισιοδοξία είναι σε φάση χαλάρωσης. Δήλωσε  ο Masahiro Ichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε υψηλά έξι μηνών, καθώς η αγορά επικεντρώνεται στο φαινόμενο των διαταραχών επί του εφοδιασμού που προκάλεσε την για πολύ καιρό «αρκούδα»  Goldman Sachs, να εκδώσει μια αισιόδοξη αξιολόγηση για τις τιμές βραχυπρόθεσμα.

Τα futures του μπρεντ αυξήθηκαν 0,6% στα 49,29 δολάρια ανά βαρέλι, αφού αυξήθηκαν 2,4% τη Δευτέρα, όταν νωρίτερα κινητοποιήθηκαν ως τα 49.47 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις ασιατικές μετοχές μετά από στοιχεία που κυκλοφόρησαν το Σάββατο και έδειξαν ότι οι επενδύσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν όλα πιο αργά από ό, τι αναμενόταν τον Απρίλιο.

Τον περασμένο μήνα, οι μετοχές στην Ευρύτερη Κίνα είναι στην ομάδα με τις χειρότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Σαγκάη έχουν όλες πτώσεις της τάξης του 7%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το απόγευμα της Κυριακής θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παράλληλα θα υπάρξουν και αλλαγές στο νόμο για το «πόθεν έσχες», οι οποίες θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και επιβεβαιώθηκε στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής υπό τον Νίκο Βούτση. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη, θα άρει τις ανησυχίες στην αγορά και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για ανάκαμψη, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο.

Εφικτούς χαρακτήρισε τους στόχους της είσπραξης 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του χρόνου και συνολικά έξι δισ. ευρώ μέχρι το 2018 ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι το ταμείο θα είναι βασικός πυλώνας του νέου υπερταμείου που δημιουργείται.

Οι Έλληνες εφοπλιστές με αυξημένη ρευστότητα αξιοποιούν τους πλειστηριασμούς πλοίων κυρίως από τους πιστωτές και αποκτούν πλοία νεότερα και σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Τελευταίο παράδειγμα η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Katsikis & Sigalas Ltd, που απέκτησε ένα σύγχρονο kamsarmax bulker μεταφορικής ικανότητας 81.000 dwt, το «Archimedes», το οποίο ναυπηγήθηκε το 2011. Επίσης και η ναυτιλιακή εταιρεία Lavinia του ομίλου Λασκαρίδη απέκτησε πρόσφατα σε πλειστηριασμό ένα πλοίο 92.500 dwt έναντι 9,8 εκατ. δολ.

Οι προοπτικές που διαμορφώνονται στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Τεμενούτσκα Πέτκοβα στην Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της τελετής εγκαινίων των εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP που θα λάβει χώρα την Τρίτη.

Σε μείωση κατά 0,15 της μονάδας του βασικού κυμαινόμενου επιτοκίου για επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις προχωρά από τη Δευτέρα η Εθνική Τράπεζα. Η αλλαγή αυτή εναρμονίζεται με τη μείωση, επίσης κατά 0,15 της μονάδας, του βασικού κυμαινομένου επιτοκίου χορηγήσεων για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συναντήσεις µεταξύ Ελλήνων παραγωγών τροφίμων και ποτών, καθώς και Κρητικών αγροτικών συνεταιρισμών µε 14 γερµανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του τρίτου Ελληνογερµανικού Φόρουµ Τροφίµων για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, το οποίο συνδιοργανώνουν, στις 23 και 24 Μαΐου στο Ηράκλειο Κρήτης, το Ελληνογερµανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η  εταιρεία – µέλος του BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

«Μόλις έξι έργα» του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 έχουν καθυστερήσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε την 17η τριμηνιαία έκθεση προόδου για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η οποία απεστάλη τον Μάρτιο στην Ε.Ε.

Στα 4 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο α’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη των Μινωικών Γραμμών, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 68,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 32,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 8,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,1%. Ο τραπεζικός δανεισμός, κατά το α’ τρίμηνο, ανήλθε σε 195,1 εκατ. ευρώ.

Την αποπληρωμή διετούς ομολόγου, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Hellenic Petroleum Finance, θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).  Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, το επιτόκιο ανερχόταν στο 4,625% και το ομόλογο ήταν πλήρως εγγυημένο από τα ΕΛΠΕ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται μία σειρά κινδύνων για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το Brexit αναμένεται να δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις σε Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρο και Λουξεμβούργο, καθώς η έκθεσή τους στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ.

Στην πώληση όλων των περιουσιακών της στοιχείων στην Κίνα έναντι του ποσού των 600 εκατ. δολαρίων προχωρά η Eldorado Gold, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στη χώρα, προκειμένου να αναπτύξει τα ορυχεία της στην Ευρώπη, μεταδίδει το Bloomberg.

Η καναδική εταιρεία σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι θα πουλήσει τα συμφέροντά της στα ορυχεία White Mountain και Tanjianshan και το επενδυτικό πρόγραμμα Eastern Dragon στην Yintai Resources. Η συμφωνία προβλέπεται να κλείσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με την καταβολή μετρητών.

Την αγορά μετοχών της Apple, αξίας 1,07 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway.

H εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ απέκτησε, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2016, 9,81 εκατ. μετοχές, δίνοντας βαθιά ανάσα στον τεχνολογικό κολοσσό, η μετοχή του οποίου έχει απωλέσει το τελευταίο διάστημα, το 20% της αξίας της. Η είσοδος του Μπάφετ στο μετοχικό κεφάλαιο της Apple, επήλθε κατόπιν της αποχώρησης του Καρλ Ίκαν, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα πούλησε το σύνολο των μετοχών που διέθετε.

Στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Anacor Pharmaceuticals Inc προχωρά η Pfizer Inc, με το ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 5,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του deal, η Pfizer θα καταβάλλει το ποσό των 99,25 δολαρίων ανά μετοχή της Anacor.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της τελευταίας στη Wall Street βρίσκεται αυτή τη στιγμή, στα 64,03 δολάρια. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2016.

Στην απόλυση 850 εργαζομένων, στον τομέα της πληροφορικής, προχωράει σήμερα η HSBC, υλοποιώντας το πρώτο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των ανθρώπινου δυναμικού κατά 8.000 άτομα.

«Η υπερπροσφορά πετρελαίου βαίνει προς το τέλος της» εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι «βλέπουν» αύξηση της τιμής του βαρελιού άνω των 50 δολαρίων στο β’ εξάμηνο του έτους. Όπως εξηγούν αναλυτικά, η ισχυρή ζήτηση και η μείωση της παραγωγής «οδηγούν» την αγορά προς μία κατάσταση, όπου η ζήτηση για αργό θα υπερτερεί της προσφοράς. Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να προκύψει εντός του Μαΐου, μετά και την ανεπάντεχη αύξηση της ζήτησης στο α’ τρίμηνο του 2016.

Πτώση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία, καθώς υποχώρησε στο 10,9% έναντι 11,1% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι απασχολούμενοι αντιστοιχούν στο 55,6% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας.

Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 26,4 εκατ. άτομα και των ανέργων σε 3,2 εκατ. άτομα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα