Ε.Ε. - Πρόταση για αλλαγή του συστήματος φορολόγησης αυτοκινήτων

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 18:18

Κατάργηση των φόρων ταξινόμησης αυτοκινήτων εντός μεταβατικής περιόδου πέντε έως δέκα ετών προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, υπέβαλε σήμερα μία πρόταση οδηγίας που αποβλέπει στην σταδιακή κατάργηση των φόρων ταξινόμησης. Τα έσοδα των κρατών μελών δεν θα επηρεαστούν, εάν η κατάργηση συνοδευτεί από παράλληλη αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και, εν ανάγκη, άλλων φόρων, εκτιμά η Ε.Ε.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο το κράτος μέλος θα οφείλει να επιστρέφει μέρος του φόρου ταξινόμησης, εν αναμονή της κατάργησής του, για κάθε επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο είναι ταξινομημένο στο εν λόγω κράτος μέλος και το οποίο, στη συνέχεια, εξάγεται ή μεταβιβάζεται οριστικά σε άλλο κράτος μέλος. Παρόμοιο σύστημα επιστροφής προτείνεται για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Τέλος, η Ε.Ε. προτείνει εισαγωγή ενός στοιχείου για το διοξείδιο του άνθρακα στη φορολογική βάση τόσο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας όσο και των φόρων ταξινόμησης. Αυτό συνεπάγεται τη διαφοροποίηση του φόρου με βάση τον αριθμό γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ανά χιλιόμετρο ένα αυτοκίνητο. Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2008, τουλάχιστον το 25% των συνολικών φορολογικών εσόδων θα προέρχεται από το βασιζόμενο στο CO2 στοιχείο και, έως το 2010, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέρχεται στο 50%.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα