Χρηματιστήριο: Συνέχεια στη διακριτική πίεση στα τραπεζικά Blue Chip με ΕΕΕ και ΔΕΗ ανοδικές

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016 14:56
UPD:14:58
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί του Χ.Α. στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαΐου κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ανάλογους της περασμένης.

Κίνησαν τους βασικούς δείκτες της αγοράς μετά από τα πρώτα «νευρικά» λεπτά ανοδικά, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε μικρών διαστάσεων καθοδικό χάσμα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι βασικοί δείκτες οδηγήθηκαν αποφασιστικά στις 12:30 στο μέγιστο  μέρας, που ήταν οι 627,41 μονάδες για τον ΓΔ με άνοδο  +0,75% και οι 176,11 για τον 25άρη που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,14%.

Οι δείκτες κατόπιν κινήθηκαν πλάγια και πτωτικά ως τις 13:40 που ο Γ.Δ. με την πτωτική κίνηση επαναπροσέγγισε  το κλείσιμο της προηγούμενης και κινείται έκτοτε πλάγια με θετικές ή αρνητικές μικρές μεταβολές.

Αλλά από τις 14:26 η κίνηση των δεικτών γύρισε σε ανοδική αλλά πολύ κοντά στο προηγούμενο κλείσιμό τους.

Από το πρωινό σχόλιο θυμίζουμε: «Αξίζει να αναφέρουμε, πως ο Γ.Δ. πριν το Πάσχα έκλεισε στις 583,65 μονάδες, με ανώτερο μέρας τότε στις 587,84 και οι 588 μονάδες, αποτελούν πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης για τον μέσο όρο του Χ.Α., αν θελήσουν οι ισχυροί παράγοντες να μαζέψουν τις μετοχές όσων κράτησαν αυτές που προέκυψαν από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Καθώς έχουν επιστρέψει οι τιμές των τραπεζικών blue chip  στα επίπεδα των τελευταίων ΑΜΚ και είναι μεγάλος ο πειρασμός να τρομάξουν τους ιδιώτες επενδυτές.

Εννοούμε κάποιους από εκείνους που άντεξαν να κρατήσουν τη θέση τους, ενώ επί πεντάμηνο έχαναν από αυτή την επένδυση. Μια προσωρινή και αρκετά δικαιολογημένη  βουτιά ορισμένοι δεν αντέχουν να παρακολουθήσουν και για να μην περάσουν πάλι σε χασούρα πιθανά να ρευστοποιήσουν. Αυτό προϋποθέτει πλαγιοκαθοδική δυναμική που θα οδηγήσουν κύρια οι τράπεζες».

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με οριακή πτώση και αφού  ταλαντευθήκαν για μισή ώρα συνέχισαν με σταθερών χαρακτηριστικών πτώση.

Πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και της έγκρισης από το Eurogroup τη Δευτέρα 24 Μαΐου.

Τα futures των βασικών δεικτών εκεί δείχνουν ότι θα υπάρξει επίπεδο προς ανοδικό άνοιγμα και στις αγορές μετοχών.

Στο μέσο της διαπραγμάτευσης και μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 620,86 μονάδες για ΓΔ και 173,23 για τον 25άρη, (το ελάχιστο ήταν κοντά στην τιμή ανοίγματος)  οι δείκτες κινούνται ανοδικά και τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η ισορροπία μεταξύ των ανοδικών και των πτωτικών κλάδων.

Η πτώση χαρακτηρίζει τις εταιρείες στα Ταξίδια Αναψυχή -1,34% των Πρώτων Υλών -1,08% με τις Τράπεζες στο -0,68%.  Το τραπεζικό μπλοκ σήμερα επηρεάζει την αγορά σεμνά, ενώ μεγαλύτερα είναι τα κέρδη των εταιριών στις εταιρίες Τροφίμων Ποτών +2,49%, Ασφαλειών +1,71% και στο +0,80% είναι οι μεταβολές των Βιομηχανικών Προϊόντων και Προσωπικών Ειδών.

Ξεχωρίζουν για τα κέρδη τους ΕΕΕ +2,49%, ΜΕΤΚ +1,27%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,69%, και ΔΕΗ +1,69% από τα 10 ανοδικά blue chip με δύο αμετάβλητα στις 14:45.

Το Χ.Α. δεν συντονίστηκε ούτε καθυστερημένα σήμερα με την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών και διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία αφού έχει άνοδο  σήμερα στο πρώτο μέρος, απέναντι στην πτωτική τάση που εμφανίζουν οι δείκτες στην Ευρωζώνη. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές, και μικρές για το βάρος τους, μεταβολές. Γεγονός που δεν επηρεάζει τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α. και η  εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον  DAX αργία, ο CAC -0,71% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι -0,40%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα πτωτικά στις ασιατικές συναλλαγές και στις 14:00 έχουνε μεταβολές +0,18% για τον S&P500 και +0,10% για τον Dow Jones Ind Av.

Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στις 14:47 ο τζίρος ήταν 28,344 εκατ. ευρώ σχεδόν χαμηλότερος από  της προηγούμενης συνόδου. Η αξία των πακέτων είναι 2,909 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι  38 και των πτωτικών 37 με αμετάβλητες τις 21. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το θετικό  πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.

Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για ανοδικό ξεκίνημα. Η εικόνα της αγοράς μπορεί να αλλάξει μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα