Μεταστροφή του κλίματος στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2001 13:51

Ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει στραφεί σε μετοχές εταιρειών από το χώρο της ενέργειας.

Οι περισσότεροι επενδυτές τηρούν, πάντως, στάση αναμονής εν όψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Fed που αρχίζει την Τρίτη και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τετάρτης. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 έως 50 μονάδες βάσης.

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει τις ερχόμενες εβδομάδες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη υποχωρούν. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη στη διάρκεια του 2002 αναμένεται να υποxωρήσει xαμηλότερα από το στόxο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των επιτοκίων.

Σήμερα, εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία το Μάιο σημείωσαν αύξηση μικρότερη του αναμενομένου, γεγονός που ερμηνεύεται από τους οικονομολόγους ως ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσουν τους προσεχείς μήνες. Οι προσδοκίες αυτές οδήγησαν σήμερα το ευρώ πάνω από τα 86 σεντς μετά από τέσσερις ημέρες.

Ισχυρές πιέσεις δέχoνται και σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες στον απόηχο των προειδοποιήσεων που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα η γερμανική BASF και η αμερικανική Μerck. Aντιθέτως, αυξημένο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,46% και βρίσκεται στις 5.691,5 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.216,25 μονάδες με άνοδο 0,63%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,26% και έχει διαμορφωθεί στις 5.926,53 μονάδες και, τέλος, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX με κέρδη 0,50% έχει φθάσει τις 566,33 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα