Πλησιάζει τα 60 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

Καθώς οι τυφώνες διαταράσσουν τις προμήθειες
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 07:20

ΤΑ 60 δολ. το βαρέλι, πλησίασε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς η τροπική καταιγίδα Cindy, στον Κόλπο του Μεξικό, προκάλεσε προβλήματα στις φορτώσεις προς τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Η καταιγίδα, που κινείται προς την ακτή της Λουϊζιάνα, ανάγκασε τον μεγαλύτερο σταθμό πετρελαίου στην παύση φόρτωσης των τάνκερ, χθες. Μία δεύτερη τροπική καταιγίδα, ο Dennis, κινείται προς τον Κόλπο του Μεξικό και μπορεί να μετατραπεί σε τυφώνα, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με το National Hurricane Center.

«Ο Dennis φαίνεται ότι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο», ανέφερε ο Chris Mennis, ιδιοκτήτης της εταιρείας διαπραγμάτευσης πετρελαίου, New Wavw Energy, στο Απτος τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Μιλούν για καταιγίδα δεύτερης κατηγορίας Αυτός είναι ένας σοβαρός τυφώνας. Η κατηγορία 5 είναι η πιο επιεικής.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα, τουλάχιστον 26 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 59,85 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 59,84 δολ. το βαρέλι, στις 8:35' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 84 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 59,59 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκαν στα 60,10 δολάρια. Η τιμή του αργού πετρελαίου, άγγιξε τα 60,95 δολ. το βαρέλι στις 27 Ιουνίου και στα υψηλότερα επίπεδα, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983. Σήμερα, οι τιμές του μαύρου χρυσού, βρίσκονται 50% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το κλείσιμο του λιμένος στη Λουϊζιάνα, του μεγαλύτερου σταθμού εισαγωγών των ΗΠΑ, αύξησε τις ανησυχίες, ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τα αποθέματα, ώστε να καλύψει την αύξηση της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με 11 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα αποθέματα των ΗΠΑ, μειώθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, την εβδομάδα που πέρασε, στο 1,5 εκατ. βαρέλια.

Οι πολιτείες, μαζί με τον Κόλπο, παραλαμβάνουν περισσότερο από το ήμισυ των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ και είναι ο τόπος του 50% της δυναμικότητας διΰλισης.

Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό, προβλέπεται να είναι πιο έντονη από το φυσιολογικό, με τουλάχιστον πέντε μεγάλους τυφώνες, σύμφωνα με αξιωματούχους της National Oceanic and Atmospheric Administration, τον μήνα που πέρασε. Η εποχή των τυφώνων ξεκινά τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Νοέμβριο.

Ο τυφώνας Ivan, που τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέστρεψε τις πλατφόρμες και τους πετρελαιαγωγούς στον Κόλπο, ήταν στην κατηγορία 4, της κλίμακας Saffir-Simpson, των πέντε κατηγοριών. Συνολικά μείωσε την παραγωγή κατά 43,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και κατά 172,3 δισ. κυβικά πόδια την παραγωγή φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Mineral Management Service, τον Ιούνιο. Ο Ivan, υποχώρησε στην κατηγορία 3, όταν βγήκε στην ξηρά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα