Aυστραλία: Αμετάβλητα στο 5,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Μετά την απόφαση της Reserve Bank of Australia
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 09:52

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, για τέταρτο μήνα, καθώς η ανάπτυξη υποχωρεί στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομίας Ασίας-Ειρηνικού, διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, Reserve Bank of Australia.

Η τράπεζα, ο διοικητής της και το διοικητικό συμβούλιο, διατήρησαν σήμερα αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,5%, μετά την αύξησή τους στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, τον Μάρτιο. Ωστόσο, η τράπεζα, δεν εξέδωσε ανακοίνωση, που να δικαιολογεί την απόφασή της. Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα της χώρας, ενώ το νόμισμά της, διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα, θα απέχει από την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, έγιναν εντονότερες, μετά την δήλωση του διοικητή της, Ian Macfarlane, τον περασμένο μήνα, ότι η οικονομία της χώρας, που διανύει το 14ο έτος ανάπτυξής της, βιώνει «υγιή διόρθωση». Οι διαφημίσεις για εργασία, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών και οι εργασίες στην κατασκευή κατοικιών, μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκθέσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο δεκαπενθήμερο.

«Η ανάγκη αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, έχει απομακρυνθεί», ανέφερε ο Rob Henderson οικονομολόγος της National Australia Bank Ltd., της μεγαλύτερης δανείστριας της χώρας, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η Κεντρική Τράπεζα έχει αναγνωρίσει, ότι η οικονομία συρρικνώνεται, από τα μέσα του προηγούμενου έτους και οι πιέσεις του πληθωρισμού δεν είναι τόσο μεγάλες».

Και οι 22 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν, ότι η Reserve Bank of Australia θα διατηρούσε σήμερα αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Μόνο δύο προέβλεψαν την αύξησή τους φέτος. Πριν από έναν μήνα, επτά προέβλεπαν υψηλότερα επιτόκια, από τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα