Dialog Telekom: Ετοιμη για τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στη Σρι Λάνκα

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 10:13

ΣΤΗ μεγαλύτερη πώληση μετοχών της νήσου, θα προχωρήσει αύριο η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Σρι Λάνκα, Dialog Telekom Ltd., ελέγχοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε μια χώρα η οποία καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο δύο δεκαετιών και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου.

Η μητρική εταιρεία της Dialog, Telekom Malaysia Bhd., η δεύτερη σε μέγεθος μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, σχεδιάζει να αντλήσει 8,45 δισ. ρουπίες (85 εκατ. δολ.) από την πώληση μεριδίου 9,6% στην Dialog. Η Telekom θα εισπράξει τα 3/5 των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση των μετοχών, σύμφωνα με την NBD Investment Bank, η οποία διαχειρίζεται την πώληση.

H Dialog, έχει μερίδιο 60% στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Σρι Λάνκα και εκτιμά, ότι, ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων στην χώρα, σχεδόν θα τριπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια. Οι διεθνείς δωρητές, υποσχέθηκαν βοήθεια 3 δισ. δολ. ΗΠΑ στο νησί, μετά το τσουνάμι, τονώνοντας την οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε κάθε έτος από το 2002 μετά την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών Ταμίλ.

«Οι ξένοι επενδυτές, προτιμούν τις εταιρείες με την καλή διοίκηση και την καλή ρευστότητα», ανέφερε ο Channa Amaratunga, αντιπρόεδρος της Asia Securities Pvt. στο Κολόμπο, συμπληρώνοντας: «Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θέλουν μιαν απόδοση 25% με 30% ετησίως σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε μία περίοδο τριών με πέντε ετών και η Dialog το προσφέρει αυτό».

Η Dialog, με έδρα την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, η οποία ανταγωνίζεται με ένα τμήμα της Sri Lanka Telecom Ltd., το Celltel Lanka Ltd. και την Hutchison Telecommunications International Ltd., του Χονγκ Κονγκ, είπε, ότι θα διατηρήσει τον μέσον όρο αύξησης των κερδών της ετησίως από το 2000, στο 66%, για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η αγορά της χώρας, σχεδόν τριπλασίασε το μέγεθός της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα