Χιλή: Περισσότερες επενδύσεις, ανάπτυξη 6,4% τον Μάϊο

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 11:26

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, αναπτύχθηκε τον Μάϊο. η οικονομία της Χιλής, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, για να αποτρέψει τον πληθωρισμό.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας στο Web site της, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες δαπανούν περισσότερα, τονώνοντας την ανάπτυξη της χώρας για 38ο μήνα. Η ανάπτυξη, τον Απρίλιο, είχε ρυθμό 6,3%.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής, θα αυξήσει κατά πάσα πιθανότητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, που τώρα βρίσκονται στο 3,25%, στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών αυτόν τον μήνα», ανέφερε ο Miguel Santana, οικονομολόγος της Banco Santander Chile SA, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% τον Ιούνιο, υψηλότερα από 0,3% τον Μάϊο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η σημερινή ανάπτυξη δείχνει ότι η οικονομία φέτος θα έχει τον ίδιο ή θα υπερβεί τον ρυθμό ανάπτυξης του 2004, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Ricardo Lagos, ο οποίος προέβλεψε ανάπτυξη στο 6,5% φέτος. Η οικονομία των 93,7 δισ. δολ., αναπτύχθηκε το 2004 με ρυθμό 6,1%, Η Χιλή, είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα