Αργεντινή: Στο 9% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 11:47

ΣΤΟ 9% αναρριχήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής το δωδεκάμηνο μέχρι και τον Ιούνιο, πάνω από τον ετήσιο στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αποτέλεσμα της διοχέτευσης κεφαλαίων και της αύξησης των μισθών, μετά από εντολή της κυβέρνησης.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 0,9% τον Ιούνιο από 0,6% τον Μάϊο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,1% μέχρι τώρα, μέσα στο έτος. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, ήταν υψηλότερη των προβλέψεων των έξι οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι αυτός θα είναι 0,6%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αυξάνουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού και περιορίζουν τη διοχέτευση χρημάτων, η οποία ενδέχεται να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε μια προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού.

Το πέσο ισχυροποιήθηκε 3% φέτος, φθάνοντας στα 2,886 πέσος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγέων της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, ο πληθωρισμός της Αργεντινής φέτος θα διαμορφωθεί στο 8,8%.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της χώρας, Nestor Kirchner, προχώρησε στην αύξηση των κατώτατων μισθών στα 630 πέσος (225,40 δολ. ΗΠΑ) τον μήνα, από 200 πέσος που ήταν, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, τον Μάϊο του 2003.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο 8,6% τους 12 μήνες μέχρι και τον Μάϊο, είναι υψηλότερος του 6,1% που ήταν πέρυσι, και πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για πληθωρισμό από 5% έως 8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα