Κουτσαίνει και πάλι ο κινεζικός δράκος

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 20:07
UPD:20:09
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Ύστερα από μία σύντομη περίοδο ανάκαμψης, η κινεζική οικονομία κατέβασε και πάλι ταχύτητα τον Απρίλιο, υπό το βάρος της περίσσειας προσφοράς σε κρίσιμες βιομηχανίες, όπως αυτές του χάλυβα και του άνθρακα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6% τον Απρίλιο, ύστερα από αύξηση κατά 6,8% τον Μάρτιο και έναντι προβλέψεων για ενίσχυσή της τουλάχιστον κατά 6,5%. Κατώτερα των προσδοκιών ήταν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, που αυξήθηκαν 10,1%, όπως και εκείνα για τις επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό.

Ύστερα από ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα το 2016, η κινεζική οικονομία φαινόταν να σταθεροποιείται, ακόμη και να ανεβάζει ελαφρώς ταχύτητα τον Μάρτιο, χάρη σε στοχευμένα μέτρα τόνωσης από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, αλλά και καθώς οι εμπορικές τράπεζες άνοιξαν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Υπήρχαν ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη άρχισε να αφήνει πίσω της την κρίση. «Ξαφνικά, όμως, όλες οι μηχανές άρχισαν να χάνουν και πάλι τη δυναμική τους» όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στο Bloomberg οικονομολόγος της Commerzbank στη Σιγκαπούρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα