Κόντρα στο ρεύμα το ευρώ

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 16:16
UPD:16:19
Shutterstock

Κέρδη 4% έναντι του δολαρίου καταγράφει φέτος το ευρώ, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών, που το ήθελαν να υποτιμάται έναντι του αμερικανικού. Και τούτο γιατί οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δεν ήταν αυτές, που αναμένονταν στα τέλη του περασμένου έτους.  Η Federal Reserve στις ΗΠΑ προχωρά με πιο αργά βήματα στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει μεν να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά όχι όσο δυναμικά κάποιοι ήλπιζαν.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτικοί οίκοι αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους, σύμφωνα με το οποίο θα είχαμε απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων ή ακόμη και διολίσθηση του ευρώ σε επίπεδα χαμηλότερα του  δολαρίου εντός του 2016. Εξακολουθούν πάντως να πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα στο 2017.

Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις των Goldman Sachs και Deutsche Bank. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει πλέον ότι σε 12 μήνες από τώρα η ισοτιμία θα είναι στο 1,05 δολάριο ανά ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 95 σεντ του δολαρίου ανά ευρώ).  Η γερμανική εκτιμά ότι στα τέλη του έτους η ισοτιμία θα είναι στο 1,05 δολάριο ανά ευρώ, ενώ στα τέλη του 2017 θα έχει διολισθήσει στα 90 σεντ ανά ευρώ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα