Μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα ζητεί ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 17:19
UPD:17:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο κ. Σαββάκης υπενθύμισε ακόμη ότι ο ΣΒΒΕ έχει προτείνει «εδώ και καιρό» τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί ως ανώτερο γνωμοδοτικό όργανο για την προσαρμογή των εθνικών πολιτικών στήριξης της βιομηχανίας, κατά το πρότυπο άλλων χωρών.

«Τολμηρές κυβερνητικές αποφάσεις και προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα» ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του σε γεύμα που διοργάνωσε ο φορέας, με κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Υποστήριξε ότι «το πολυπόθητο επενδυτικό "σοκ διαρκείας" που αποτελεί "σανίδα σωτηρίας" για τη χώρα, δεν θα συμβεί ποτέ, αν ως κράτος δεν αποκτήσουμε αξιοπιστία, έναντι των εγχώριων, αλλά κυρίως των διεθνών επενδυτών. Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η εξασφάλιση της συνέχειας στο κράτος, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, πολλώ δε μάλλον από τα πρόσωπα που στελεχώνουν το εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, «τα "μέγα-θέματα"» που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στην Ελλάδα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι τρία: η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, η οποία όπως είπε εξηγεί την «παραδειγματική στασιμότητα στο πεδίο της υλοποίησης επενδύσεων» και το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον, «το οποίο παραμένει, μάλλον μακράν των υπολοίπων εμποδίων στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, το κυριότερο. Κι αυτό γιατί μιλάμε διαρκώς για νέους φόρους, για έκτακτους φόρους, για έκτακτους φόρους που όμως γίνονται μόνιμοι, για έκτακτες εισφορές, και να μην μιλήσουμε για μη ανταποδοτικότητα πλήθους ισχυόντων φόρων και τελών».

Ο κ. Σαββάκης υπενθύμισε ακόμη ότι ο ΣΒΒΕ έχει προτείνει «εδώ και καιρό» τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί ως ανώτερο γνωμοδοτικό όργανο για την προσαρμογή των εθνικών πολιτικών στήριξης της βιομηχανίας, κατά το πρότυπο άλλων χωρών. 

Σε ό,τι αφορά το συνολικότερο ζήτημα της ανάπτυξης, επισήμανε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μείωση της φορολογίας και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Και βέβαια σταθερό και διάφανο φορολογικό σύστημα που δεν θα είναι ευθέως εξαρτώμενο από τη διάθεση ιδιαίτερης ερμηνείας των πολλών εγκυκλίων, πολυγραφημένων αποφάσεων κλπ από τον κάθε κρατικό υπάλληλο».

Πρόσθεσε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξορθολογισθούν τα τιμολόγια της ενέργειας για να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία και τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους να λυθεί το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, και ειδικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα