Ανάβει πράσινο σε τρεις επενδύσεις αξίας 814 εκατ. ευρώ

Διυπουργική επιτροπή: Ρωσικά, αραβικά κεφάλαια σε τουρισμό και ελληνικά στην ενέργεια
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 07:00
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ειδικότερα, τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, αφορούν τη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών καταλυμάτων - κατοικίες στην Κρήτη και την Εύβοια, ενώ το ενεργειακό αφορά την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Η έγκριση τριών στρατηγικών επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 814 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) που αναμένεται τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», οι δύο επενδύσεις αφορούν τον τουρισμό και η τρίτη τον τομέα της ενέργειας. 

Ειδικότερα, τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, αφορούν τη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών καταλυμάτων - κατοικίες στην Κρήτη και την Εύβοια, ενώ το ενεργειακό αφορά την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Στον τουριστικό τομέα, οι επενδυτές είναι Ρώσοι και Άραβες, με τους πρώτους να διατίθενται να επενδύσουν 400 εκατ. ευρώ και τους δεύτερους 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για την επένδυση στον τομέα της ενέργειας, τα κεφάλαια είναι ελληνικά.

Τεχνολογία πληροφορικής

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, πρόκειται για πολύ σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες, εφόσον εγκριθούν, θα δώσουν το έναυσμα για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών. Ήδη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως αυτός των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Βέβαια, κατά τους ίδιους, οι περισσότεροι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και κατά συνέπεια της σταθεροποίησης της οικονομίας.

Θετική εισήγηση

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές έγκρισης των προαναφερόμενων επενδυτικών σχεδίων, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι «οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί είναι αρκούντως τεκμηριωμένοι και για το λόγο αυτό, έχουν λάβει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να προωθηθούν στη ΔΕΣΕ που θα πάρει και την τελική απόφαση. Σε κάθε περί πτωση, η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού θα είναι θετική».

Η έγκριση τριών μεγάλων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην ψυχολογία της αγοράς και θα αποτελέσει -εφόσον ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση- την αφετηρία για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της αγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια δεν προβλέπουν τη δημιουργία πολλών άμεσων νέων θέσεων απασχόλησης κατά τη λειτουργία τους. Αρκετές όμως θέσεις εργασίας θα προκύψουν κατά το διάστημα υλοποίησής τους.

Ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα