ΕΤαΕ: 20+5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις στο μικρο-επιχειρείν

Συμφωνίες με Diorama Inv. και Συν. Τράπεζα Καρδίτσας
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 23:51
UPD:23:51
REUTERS/DADO RUVIC

Η επένδυση του ΕΤαΕ στο εν λόγω fund θα επιτρέψει στην «Diorama» να αυξήσει τη χρηματοδότηση που παρέχει σε μμε και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρέχοντας κεφάλαια για την απαραίτητη ανάπτυξη και επέκταση.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Τη μικροχρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και ανέργων, και την παροχή κεφαλαίων σε δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπουν οι δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και του ελληνικού ταμείου ιδίων κεφαλαίων «Diorama Investments», του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού διαχειρίζεται η «Deca Investments AIFM».

Η συμφωνία με τη Συνεταιριστική Καρδίτσας θα καλύψει εγγυοδοτικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ για περισσότερους από 300 μικροδανειολήπτες, κυρίως γεωργούς, νέους ανέργους δανειολήπτες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, καθώς και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι η πρώτη που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «EaSI».

Το ύψος των δανείων μπορεί να ανέλθει έως τις 25.000 ευρώ και της εγγύησης στο 80%. Η περίοδος αποπληρωμής καθορίζεται στα πέντε έτη. Η συμφωνία με την «Diorama» αφορά την παροχή κεφαλαίων από το ΕΤαΕ ύψους 20 εκατ. ευρώ τα οποία θα διοχετευθούν στις μμε.

Η επένδυση του ΕΤαΕ στο εν λόγω fund θα επιτρέψει στην «Diorama» να αυξήσει τη χρηματοδότηση που παρέχει σε μμε και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρέχοντας κεφάλαια για την απαραίτητη ανάπτυξη και επέκταση.

Εκτιμάται ότι η συμμετοχή του ΕΤαΕ θα προσελκύσει και άλλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών,  δίνοντας τη δυνατότητα στην «Diorama» να επενδύσει περισσότερα από 125 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Πλήρης υπηρεσία

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Τουρναβίτης, γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, «για την τράπεζά μας η μικροχρηματοδότηση δεν ήταν ποτέ ένα απλό τραπεζικό προϊόν, αλλά μια πλήρης υπηρεσία στην πελατεία μας, για την εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε επιχειρηματίες, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας, προσφέροντας παράλληλα μηχανισμούς υποστήριξης και καθοδήγησης και διανέμοντας βέλτιστες πρακτικές».

Σημειώνεται ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση μικροδανείων, στο πλαίσιο του EaSI, μπορούν να έρχονται απευθείας σε επαφή με τα υποκαταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας στην Ελλάδα.

Εγγύηση το σχέδιο

Από την πλευρά του ο Νίκος Ι. Κουλής, γενικός διευθυντής της «Deca Investments», σημείωσε ότι «το ΕΤαΕ είναι ο πρώτος διεθνής θεσμικός επενδυτής στο Ταμείο μας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Χάρη στη στήριξη και την επιμέλειά τους μπορέσαμε να βελτιώσουμε το προσφερόμενο προϊόν και την αξία της πρότασής μας ως διαχειριστής του Ταμείου.

Η σφραγίδα τους ενίσχυσε την αξιοπιστία της Diorama Investments και συνέβαλε στη συμμετοχή και άλλων επιφανών διεθνών και θεσμικών επενδυτών».

Ο ίδιος, εξηγώντας τον τρόπο που λειτουργεί το fund, ανέφερε ότι «δίνουμε χρήματα κυρίως μέσω αύξησης κεφαλαίου σε αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν ζητάμε καμία εγγύηση. Η μόνη εγγύηση είναι το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης».   

Στη σημασία των μικροχρηματοδοτήσεων αναφέρθηκε ο Pier Luigi Gilibert, γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οι αυτές είναι θεμελιώδους σημασίας για τις μμε. Ο ίδιος περιέγραψε το πλαίσιο των συμφωνιών με τους δύο φορείς και κάλεσε σε συνεργασία το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι δυνατότητες των μικροχρηματοδοτήσεων. 

Η Kristin Schreiber, διευθύντρια του προγράμματος COSME, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δύο συμφωνίες, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση του προγράμματος μπορεί να καλύψει το έλλειμμα χρηματοδότησης των μμε. Τόνισε δε ότι το ποσοστό των ελληνικών μμε που βρίσκονται εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης ανέρχεται στο 40%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 21%.

Ικανοποίηση

Στην εκδήλωση υπογραφής των συμφωνιών παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του ΕΤαΕ στην Ελλάδα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και προανήγγειλε την προκήρυξη προγραμμάτων για τη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα