Εργασιακά: Τη Δευτέρα κλείνει ο κύκλος των επαφών

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 16:32

Με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος κλείνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο των επαφών με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, και συγκεκριμένα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση τους κόστους των υπερωριών.

Αποφάσεις θα λάβει η ΓΣΕΒΕΕ κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της το Σαββατοκύριακο.

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι, δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, ωστόσο τόνισε ότι, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τελική ρύθμιση θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση, που θα έχει ο υπουργός με τη ΓΣΕΕ τη Δευτέρα, η οποία, ωστόσο δηλώνει ότι, αρνείται να συζητήσει την πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι από τη Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση θα μπορεί να εκτιμήσει το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα συνθέτει τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση. Δεν πρόκειται, πάντως υπογράμμισε, να κάνουμε διάλογο για το διάλογο γιατί το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της απασχόλησης δεν μπορεί να περιμένει.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στον υπολογισμό του χρόνου εργασίας, που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ελληνικές εξαιρέσεις και ιδιαιτερότητες.

Πάντως, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα ελάχιστης ανάπαυσης των εργαζομένων, υπονοώντας εμμέσως αλλά με σαφήνεια ότι η ελαστικότητα στο χρόνο εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά το 12ωρο ημερησίως.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και ότι μέτρα αύξησης ανταγωνιστικότητας δεν έρχονται σε αντίθεση με το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Δημήτρης Ασημακόπουλος τάχθηκε υπέρ μείωσης του κόστους των υπερωριών και επιστροφής στο καθεστώς που υπήρχε πριν από το νόμο Γιαννίτση.

Τα εργασιακά απασχόλησαν και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα