Επιχορήγηση καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 18:48

Απόφαση με την οποία υλοποιούνται έργα εφαρμογής καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών στο πλαίσιο της Δράσης 3.1.1 «Εφαρμογή επιδεικτικών έργων καινοτόμων τεχνολογιών» του Μέτρου 3.1 «Προώθηση επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα ενέργειας» υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Τα έργα θα επιχορηγηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠ.ΑΝ.) του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ο προϋπολογισμός των έργων που πρόκειται να ενισχυθούν, με την παρούσα προκήρυξη της δράσης, ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το κατώτερο όριο προϋπολογισμού μιας πρότασης είναι 70.000 ευρώ, ενώ το ανώτερο όριο 880.000 ευρώ.

Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης κάθε χρηματοδοτούμενης πρότασης διαφέρει αναλόγως της γεωγραφικής θέσης υλοποίησης του έργου, και κυμαίνεται από 40% έως 53% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) τα αντίστοιχα ποσοστά μπορεί να αυξηθούν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα ενισχυόμενα έργα μπορούν να πραγματοποιούνται οπουδήποτε εντός της ελληνικής επικράτειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλουν σχετικές επενδυτικές προτάσεις στους αρμόδιους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2005.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ως καινοτόμες τεχνολογίες θεωρούνται εκείνες που έχουν αποδείξει την τεχνική τους αρτιότητα, αλλά η διείσδυσή τους στην αγορά είναι περιορισμένη λόγω υψηλού οικονομικού κινδύνου. Στόχος των επιδεικτικών έργων καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών είναι η απόδειξη των τεχνικών δυνατοτήτων και των οικονομικών επιδόσεων νέων ενεργειακών τεχνολογιών, οι οποίες θεωρούνται ελπιδοφόρες από την άποψη της αειφόρου εξοικονόμησης ενέργειας, με την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών σε αρκούντως ευρεία κλίμακα. Δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης έχει κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, ή επιχείρηση των ΟΤΑ, ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα