Πιο κοντά η αλλαγή καταστατικού στον ΟΛΠ

Απόφαση: Στις 31 Μαΐου η γενική συνέλευση του οργανισμού
Τρίτη, 10 Μαΐου 2016 07:55
UPD:08:02
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Άνοιξε χθες ο δρόμος για να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, που συνεδρίασε στο μέγαρο της εταιρείας στον Πειραιά, ενέκρινε, με την τρίτη προσπάθεια, τη διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου ο βασικός μέτοχος, το ΤΑΙΠΕΔ, να προβεί σε αλλαγές του καταστατικού της εταιρείας, που έχουν να κάνουν κυρίως με διοικητικά θέματα του ΟΛΠ.

Στην ίδια συνέλευση, που θα γίνει στις 31 Μαΐου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, οι μέτοχοι του ΟΛΠ θα κληθούν να εγκρίνουν και τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, με την οποία θα καθορίζονται οι σχέσεις μεταξύ του νέου σχήματος της εταιρείας και του ελληνικού κράτους. Στην ίδια σύμβαση θα ορίζονται οι υποχρεώσεις της εταιρείας καθώς και οι επενδύσεις, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, που υποχρεούται να κάνει.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τις επενδύσεις, και την καταβολή 368,5 εκατ. ευρώ, για το 67% των μετοχών. Επίσης και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Η χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΛΠ ήταν η τρίτη συνεχόμενη που έθετε θέμα έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αλλαγή του καταστατικού του ΟΛΠ. Οι δύο προηγούμενες δεν είχαν ολοκληρωθεί αφού την πρώτη την είχαν διακόψει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν, ενώ η δεύτερη το προηγούμενο Σάββατο αναβλήθηκε μετά από συνεννόηση μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές νέες διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Στο ενδιάμεσο, και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, οι φήμες ήθελαν τα μέλη της διοίκησης του ΟΛΠ να αναζητούν ελεύθερους χώρους για τη διενέργεια του επίμαχου δ.σ. Οι προσπάθειες έπεσαν όμως στο κενό, αφού οι πληροφορίες θέλουν να μη γίνονται δεκτές οι προτάσεις που έκανε η διοίκηση του ΟΛΠ σε ορισμένους φορείς της πόλης για τη διάθεση χώρων.

Η ΟΜΥΛΕ

Εν τω μεταξύ χθες η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος μαζί με τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ κατέθεσαν στο δ.σ. του ΟΛΠ πρόταση για τη διασφάλιση των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά. Ζήτησαν να γίνει αποδεκτή από το δ.σ. του ΟΛΠ και στη συνέχεια να τεθεί σε συζήτηση στο πλαίσιο της διουπουργικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η πρόταση δεν απορρίφθηκε και θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα, αφού υπήρξαν μέλη του δ.σ. που ζήτησαν να τη μελετήσουν. Πληροφορίες από το «μεγάλο λιμάνι» επισημαίνουν ότι η αποδοχή της πρότασης των εργαζομένων να εισαχθεί το κείμενό τους προς συζήτηση αποφόρτισε το κλίμα και συνεχίστηκε η συνεδρίαση.

«Παναγία Τήνου»

Στο άλλο θέμα που απασχόλησε το δ.σ. του ΟΛΠ, το τι μέλλει γενέσθαι με το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Παναγία Τήνου», το οποίο έχει ναυαγήσει καταμεσής του λιμανιού του Πειραιά, τελικά αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση προκειμένου να αναλάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την απομάκρυνση του πλοίου.

Αλλαγές καταστατικού

Οι επιχειρούμενες τροποποιήσεις του καταστατικού συνοψίζονται στα ακόλουθα βασικά σημεία:

  • Σημαντικής έκτασης σύντμηση και απλούστευση του καταστατικού, ιδίως με την κατάργηση, αναδιατύπωση και αναρίθμηση των άρθρων και κεφαλαίων του, με συνέπεια το νέο καταστατικό να αριθμεί 14 πιο ευσύνοπτα και μικρότερης έκτασης άρθρα, αντί των είκοσι δύο του ισχύοντος.
  • Απάλειψη διατυπώσεων και διατάξεων οι οποίες επαναλαμβάνουν διατάξεις του νόμου.
  • Απλούστευση των διατάξεων που αναφέρονται στη συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων της εταιρείας (για παράδειγμα, οι προβλέψεις για τη Γενική Συνέλευση περιορίζονται σε μόλις ένα άρθρο).
  • Παρατηρούνται μικρές διαφοροποιήσεις στο σκοπό της εταιρείας (ο οποίος ορίζεται στο άρθρο 3), ώστε αυτός να ανταποκρίνεται εναργέστερα στις υποχρεώσεις της εταιρείας και στις δραστηριότητες και λειτουργίες που θα επιτελεί με βάση τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει.
  • Μεταβάλλεται ο αριθμός κι η σύνθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την περισσότερο ευέλικτη λειτουργία αυτού σε περίπτωση που το δικαίωμα συμμετοχής κάποιων μελών του έχει λήξει για οποιοδήποτε λόγο.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα