Βρυξέλλες
Του Νίκου Μπέλλου
Η συνεδρίαση του Εurogroup μπορεί να μην οδήγησε σε συνολική συμφωνία, ωστόσο έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για οριστικές αποφάσεις στις 24 Μαΐου, που θα καλύπτουν τόσο την αξιολόγηση όσο και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες μέρες όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ θα νομοθετήσει και το μηχανισμό για το λήψη μέτρων κάθε φορά που θα καταγράφεται απόκλιση από το στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα εξαιρούνται από τα πιθανά μέτρα, ενώ ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει ότι δεν πρόκειται να χρειαστούν.
Το Εurogroup ζήτησε από την Ομάδα Εργασίας, δηλαδή το ΕWG, να ξεκινήσει άμεσα με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) να προετοιμάσει μέχρι τις 24 Μαΐου ανάλυση σχετικά με τους τρόπους διασφάλισης του δημόσιου χρέους. Ο κ. Ντέϊσελμπλουμ υπογράμμισε ότι αυτό που αποκλείστηκε είναι το ονομαστικό κούρεμα, από εκεί και πέρα θα εξεταστούν όλες οι άλλες δυνατότητες.
Σύμφωνα με το περίγραμμα που συμφωνήθηκε, η εισήγηση που θα φέρει η Ομάδα Εργασίας, υπό τον Τόμας Βίζερ, θα πρέπει να προβλέπει την διασφάλιση της βιωσιμότητας σε τρεις περιόδους με εισηγήσεις για μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Αισιοδοξία Ευρωπαίων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ, δηλαδή αν θα μπορούσε να δεχθεί αυτή την προσέγγιση, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ είπε ότι ο διεθνής οργανισμός θα αποφανθεί, αλλά ο ίδιος κατάλαβε ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται αυτήν την προσέγγιση ενδιαφέρουσα. Όπως είπε για πολλές χώρες η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος, ενώ εξέφρασε τη εκτίμηση ότι αυτό θα καταστεί τελικά εφικτό.
Αναφορικά με το πακέτο των προληπτικών μέτρων, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ είπε ότι έγινε δεκτή ως βάση η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού λήψης μέτρων με την προσθήκη ορισμένων στοιχείων από την πλευρά των δανειστών.