Τις γνωστές ενστάσεις για τα εφεδρικά μέτρα επανέλαβε το ΔΝΤ στο EWG

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016 16:00
UPD:16:03
REUTERS/YVES HERMAN

Βρυξέλλες

του Νίκου Μπέλλου           

Το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται συμφωνημένο, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση σχετικά με το εφεδρικό πακέτο και τον μηχανισμό που θα ενεργοποιείται για τη λήψη μέτρων.

Αυτό υπογράμμιζαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, η οποία έγινε σε «καλό κλίμα».

Ειδικότερα, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στο περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και ειδικότερα με τις δύο μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες Κυριακή, αλλά και τα άλλα μέτρα που θα ψηφιστούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με τα εφεδρικά μέτρα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ) θεωρούν ότι η πρόταση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συνεδρίαση Ντέλια Βελκουλέσκου εξέφρασε τις γνωστές ενστάσεις του διεθνούς οργανισμού, θεωρώντας ότι ο μηχανισμός αυτός δεν διασφαλίζει την πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και χρειάζονται εξειδικευμένα μέτρα. Στη συνεδρίαση ήταν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος δεν μίλησε.

Συζήτηση έγινε και για το χρέος, όπου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) παρουσίασε τις ιδέες του σχετικά με τη μορφή της ελάφρυνσης. Ενστάσεις, διατύπωσε το ΔΝΤ θεωρώντας ότι οι ιδέες του ΕΜΣ, δεν οδηγούν σε δραστική υποχώρηση του δημόσιου χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα