Σιγκαπούρη: Επιστροφή στην ανάπτυξη το β' τρίμηνο

Μετά την αύξηση της παραγωγής φαρμάκων και του τουρισμού
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 07:41

ΜΕ σχεδόν διπλάσιο, των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, ρυθμό, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Σιγκαπούρης, καθώς η παραγωγή φαρμάκων ανέκαμψε στην πόλη, που προσήλκυσε περισσότερους τουρίστες. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο Σιγκαπούρης και οι μετοχές.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 12,3%, τον ταχύτερο, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, μετά τη συρρίκνωσή του, κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Κατά μέσον όρο, οι 13 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν, ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 6,6%.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ευνοήθηκαν από την ανάπτυξη του τουρισμού, μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, που επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις στη Νοτιο-Ανατολική Ασία, το πρώτο τρίμηνο. Ο πρωθυπουργός, Lee Hsien Loong, βασίζει την ανάκαμψη στην παραγωγή φαρμάκων και ηλεκτρονικών από εταιρείες όπως η Pfizer Inc. και η STATS ChipPAC Ltd., για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, για οικονομική ανάπτυξη 4,5%, φέτος.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περισσότερο από 10 εβδομάδες, μετά τη σημερινή ανακοίνωση για το ΑΕΠ. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στο 1,6961 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 11:29' π.μ., τοπική ώρα και τη μεγαλύτερη από τις 29 Απριλίου. Ο δείκτης Straits Times, αναρριχήθηκε κατά 11,32 μονάδες, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 2227,31 μονάδες.

Η μείωση της παραγωγής φαρμάκων, ώθησε σε ύφεση στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, το πρώτο τρίμηνο, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 8,4% το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα