Βραζιλία: Μείωση του πληθωρισμού για πρώτη φορά σε δύο χρόνια

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 09:34

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, αυξάνοντας τις εικασίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, το συντομότερο τον επόμενο μήνα, σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Βραζιλία τον Ιούνιο.

Οι τιμές καταναλωτή, υποχώρησαν 0,02%, μετά την άνοδό τους κατά 0,49% τον Μάϊο. Η υποχώρηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα, ήταν απροσδόκητη. Συνολικά 24 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι τιμές θα σημείωναν άνοδο 0,06%.

Η μείωση των τιμών, η πρώτη από τον Ιούνιο του 2003, καταδεικνύει, ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών, να περιορίσουν τον πληθωρισμό ήταν επιτυχείς, στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής, μετά από εννέα αυξήσεις τον επιτοκίων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Οι άνθρωποι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική δούλεψαν και τώρα είναι η ώρα της μείωσης των επιτοκίων», ανέφερε ο Nuno Camara, Λατινο-Αμερικάνος αναλυτής της Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Ο Camara προβλέπει, ότι, η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τα υψηλότερα επίπεδα 20 μηνών και στο 19,75% που βρίσκονται σήμερα, από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η τράπεζα, έχει να μειώσει τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2003.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών, στο 7,27% τον Ιούνιο, από 8,05% που ήταν τον Μάϊο, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση. Ωστόσο, ο πληθωρισμός βρίσκεται 2% υψηλότερα από τον στόχο της τράπεζας, στο 5,1% μέχρι τα τέλη του έτους. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός μέχρι τα τέλη του έτους θα υποχωρήσει στο 5,94%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα